„În cardinalul Angelo Sodano se vede "marturia unui om care a facut mult pentru Biserica, în situatii diferite, cu bucurie si cu lacrimi", însa marturia cea mai mare pe care ne-o ofera este cea a unui om "cu disciplina ecleziastica", motiv pentru care papa Francisc i-a multumit joi dimineata, la Sfânta Liturghie celebrata joi, în Capela Paulina din Palatul Apostolic, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani.
Trebuie sa "pastram memoria a ceea ce Dumnezeu a facut pentru noi", a spus pontiful, explicând ca ar fi o pustiire daca ne-am pierde memoria interventiei benefice a lui Dumnezeu în viata noastra, dupa cum nu trebuie sa uitam de nimicnicia noastra, de greselile si pacatele noastre.
Si cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor, în omilia Sfintei Liturghii i-a multumit lui Dumnezeu pentru darurile primite, mai ales pentru vocatia sacerdotala, facând numeroase referinte la Sfântul Ambrozie, comemorat liturgic în ziua de 7 decembrie.
Cardinalul Angelo Sodano s-a nascut în localitatea italiana Isola d'Asti, în Piemonte, la 23 noiembrie 1927. A urmat studiile filozofice si teologice la Seminarul din Asti, continuând perfectionarea la Roma, unde a obtinut licenta în Teologie, la Universitatea Pontificala Gregoriana si licenta în Drept Canonic, la Universitatea Pontificala Laterana.
Sfintit preot în 1950, a fost chemat în slujba Sfântului Scaun în 1959, având ca destinatie diferite nuntiaturi din America Latina. În 1977, papa Paul al VI-lea l-a numit nuntiu apostolic în Chile. A fost sfintit episcop în 1978, iar în 1988, papa Ioan Paul al II-lea l-a chemat sa îndeplineasca misiunea de secretar al Consiliului pentru Afaceri Publice ale Bisericii, actualul Secretariat pentru Raporturile cu Statele. Dupa doi ani, a acceptat misiunea de pro-secretar de Stat, devenind ulterior secretar de Stat, la 21 iunie 1991, fiind totodata creat cardinal si îndeplinind misiunea de vice-decan si apoi de decan al Colegiului Cardinalilor. În 2006, papa Benedict al XVI-lea a acceptat demisia cardinalului Angelo Sodano din functia de secretar de Stat.

RV/AM
Sursa: http://ro.radiovaticana.va