„Duminica, 12 iulie 2009, în comunitatea greco-catolica româna din Graz – Austria, a fost o mare sarbatoare. Primul motiv de bucurie, a fost vizita P.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea Mare, care a celebrat prima Sfânta Liturghie arhiereasca în aceasta comunitate.
Un alt prilej de bucurie a fost introducerea în comunitatea ecleziala si a Împaratiei vizibile a lui Dumnezeu prin Sacramentele initierii (Botez, Mirungere, Sfânta Împartasanie) a micutei Annamaria, fiica preotului Dobrica Gheorghita, pastorul comunitatii.
Alaturi de P.S. Virgil Bercea, au concelebrat Pr. Dobrica Gheorghita –preotul comunitatii si diaconii Alexandru Suciu din Viena si Calin Sechelea din Gamming.
Comunitatea din Graz este o comunitate relativ tânara, prima Sfânta Liturghie greco-catolica celebrându-se la data de 4 mai 2008, în biserica universitara Maria Leech, care gazduieste comunitatea greco-catolica româna.
Biserica Maria Leech (fosta biserica a ordinului teuton) este cea mai veche din oras, fiind construita în anul 1202. Acest edificiu religios este un exemplu al evolutiei si conservarii stilurilor arhitectonice, în ea regasindu-se stilurile romanic, gotic si baroc. Pentru o buna functionare a comunitatii greco-catolice române, parintii iezuiti au pus la dispozitia comunitatii (atunci când necesitatile o cer) centrul John Ogilve, care se afla în apropierea bisericii.
Desi are o vârsta frageda, comunitatea din Graz este într-o permanenta crestere, majoritatea membrilor ei fiind persoane stabilite aici de mai mult timp, tineri la studii si persoane care au gasit un loc de munca în aceasta regiune.
În cadrul predicii, P.S. Virgil a edificat spiritual pe participanti prin cuvintele sale optimiste: „voi fii si fiice, fiti asemeni plugarului, care când îsi înfige plugul în glie, nu îsi mai întoarce privirea, ci o îndreapta cu încredere catre Dumnezeu”.
Dupa celebrarea Sfintei Liturghii si a Botezului, P.S. Virgil Bercea si membrii comunitatii s-au îndreptat catre gradina seminarului diecezan din Graz, unde într-o atmosfera destinsa, a avut loc o agapa frateasca.
Dupa acest eveniment, P.S. Virgil Bercea s-a întors în tara, binecuvântându-i pe participanti si manifestându-si dorinta de a vizita aceasta comunitate si cu alte ocazii.