„„O Biserica tânara, marturie a bucuriei Evangheliei”, a fost tema celui de-al IV-lea Congres European pentru Pastoratia Tineretului organizat la Roma, în perioada 11-13 decembrie 2014, de catre Consiliul Pontifical pentru Laici si Consiliul Conferintelor Episcopale Europene (CCEE), si care a readus în prim plan realitatiile si provocarile cu care se confrunta Europa în ceea ce priveste pastoratia tinerilor.
„Dupa cele trei întâlniri din anii '90, voi reluati sa «mergeti împreuna pe drumurile Europei». Va invit sa va dati seama ca, mergând, în timp ce vorbim si discutam împreuna, Isus personal se apropie si merge cu noi (cf. Lc 24,15). Ca discipolii din Emaus, sa lasam ca El sa ne deschida ochii pentru a-l recunoaste, ajutându-ne sa gasim în El însusi sensul acestei dificile dar pasionante bucati de istorie pe care ne este dat sa o traim împreuna. Voi care lucrati în domeniul pastoratiei tineretului faceti o munca pretioasa pentru Biserica. Tinerii au nevoie de aceasta slujire: de adulti si de vârsta lor maturi în credinta care sa-i însoteasca pe drumul lor, ajutându-i sa gaseasca drumul care conduce la Cristos. Mai mult decât în promovarea unei serii de activitati pentru tineri, aceasta pastoratie consta în a merge cu ei, însotindu-i personal în contextele complexe si uneori dificile în care sunt cufundati” au fost cuvintele Papa Francisc adresate particiopantilor la lucrarile acestui congres.
România a fost reprezentata la aceasta întâlnire de PS Virgil Bercea, episcopul responsabil cu pastoratia tineretului în cadrul Conferintei Episcopale din România, parintele Felix Roca, responsabil cu Pastoratia tineretului în Dieceza de Iasi, parintele Radu Talpalariu – responsabil al Departamentului de Tineret din Eparhia greco-catolica de Cluj-Gherla si coordonator al Întâlnirii Nationale a Tineretului Catolic care va avea loc la Cluj-Napoca anul urmator, Raluca Fernea – reprezentanta tinerilor implicati în pastoratia tineretului.
În salutul de deschidere adresat de catre Presedintele Consiliului Pontifical pentru Laici card. Stanislaw Rylko, acesta a tinut sa sublinieze faptul ca pentru a putea reda speranta în viitorul Europei trebuie sa avem grija de generatiile de tineri de astazi si ca „noi toti care sunteti prezenti aici, si care lucram în pastoratia tineretului, avem datoria de a ajuta tinerele generatii sa pronunte un «da» curajos la chemarea lui Dumnezeu. Tinerii nostri […] au nevoie sa fie însotiti cu respect, dedicatie si rabdare pe strazile grele pe care le au de parcurs în timpul nostru”. Tot în cadrul acestei interventii card. Angelo Bagnasco, presedintele Conferintei Episcopale Italiene si vicepresedinte Consiliului Conferintelor Episcopale Europene a mentionat faptul ca e de datoria tuturor sa contribuim cu adevarat la misiunea de evanghelizare deoarece „o persoana este completa atunci când îi poarta pe ceilalti în sulfet” si ca nu exista specialisti ai evanghelizarii. Specialistul este persoana botezata. „Daca cineva a trait cu adevarat experienta iubirii lui Dumnezeu care l-a salvat, atunci nu are nevoie de mult timp pentru a se pregati sa merga si sa-L vesteasca, nu poate sa astepte sa participe la multe lectii si instructiuni.”
A urmat apoi interventia doamnei Valérie Becquet, sociolog si profesor la Universitatea Cergy-Pontoise din Franta. Aceasta ne-a expus realitatea tinerilor europeni, care sunt dificultatiile si asteptarilor lor, dar si punctele pozitive ale acestora. Cadrul complex pe care l-a sintetizat prezentând patru modele de intergrare sociala si însotire a tinerilor pâna la vârsta adulta: individualism meritrocratic prezent în societatea britanica, societatea care ajuta dezvoltarea personala prezenta în tarile nordice, apartenenta familiala în tarile din sudul Europei si integrarea sociala ce caracterizeaza tarile central europene. Potrivit doamnei sociolog trebuie avute în vedere diferitele aspecte care definesc tinerii din ziua de azi, pornind de la valorile tarilor în care acestia traiesc, deoarece evanghelizarea nu poate fi construita uniform, fiind necesar ca fiecare tara sa tina cont de propria realitate în modelul de evanghelizare pe care îl propune.
Mons. Wojciech Polak, arhiepiscop mitropilit de Gniezno si Primat al Poloniei în interventia „Biserica în dialog cu noile generatii în contextul actual de urgenta educativa” a subliniat faptul ca dialogul cu noile generatii trebuie sa plece de la contextul actual pe care tinerii îl traiesc, iar drumul comun parcurs de tineri si de Biserica trebuie sa îi ajute pe acestia sa îsi puna întrebari profunde, chiar daca acestea pot sa schimbe radical directiile de viata. Totodata a mentionat faptul ca cei care educa sunt cu adevarat autentici doar atunci când daruiesc o parte din ei celorlalti.
Grupurile de discutii care au urmat în partea a doua a zilei încercat sa raspunda la întrebarile: „Îl mai cauta tinerii pe Cristos? Cum ajunge Biserica la tineri? Cât timp si resurse investeste Biserica în tineri? Exista o preocupare în «a iesi spre lume» din biserici si a merge în întâmpinarea celor care sunt departe?” În cadrul lucrarilor în plenara s-au prezentat concluziile grupurilor de discutii. Seara s-a încheiat cu liturghia prezidata de cardinalul Stanislaw Rylko.
Ziua de vineri, cea dea doua zi a congresului având ca tema „Evanghelii Gaudim: sa ne lasam interpelati de bucuria evangheliei” a debutat cu interventia parintelui Fabio Attard, Consilier general al Salezienilor pentru pastoratia tineretului, care s-a axat pe tema „aceasta este casa noastra”. „Trebuie sa pornim de la constinetizarea ca aceasta este casa noastra, – a spus pr. Fabio – acesta este spatiul si timpul în care Dumnezeu ne-a trimis […] Darul pe care îl avem dorim sa-l împartasim, experinta credintei nu este o experienta exclusiva sau închisa: povestea fiecarui tânar în aceasta casa este pentru noi o chemare. Tinerii astazi sunt orfani cu parinti în viata, nomazi care cauta puncte de referinta fixe.”
A urmat o masa rotunda cu Mons. Xavier Novelli Gomà, episcop de Solsona, Spania, Sr. Nathalie Becquart, directoarea serviciului national de pastoratia tineretului din Franta, Mons. Donal McKeown, episcop de Derry, Irlanda si Pr. Gregorio Suchodolski, director al Biroului National de pastoratia tineretului din Polonia si secretar organizator al ZMT Cracovia 2016, a caror experineta a aratat ca inovatia si dinaminsmul, curajul si fantezia au fost punctele cheie care au condus la o pastoratie a tineretului mai dinamica si vie.
Grupurile de discutii din cea dea doua zi au fost mai dinamice fiind compuse din episcopi, responsabili si tineri si au avut ca aspect principal curajul de a inova pornind de la întrebarile: „Care sunt semnele de inovare care se pot desprinde din pastoratia tinerilor în tarile noastre, fie la nivel national, cât si local? În ce mod pastoratia tinerilor raspunde la solicitarile documentului Evangelii Gaudium? Ce impact a avut Evangelii Gaudium în Biserica locala?”. Seara s-a încheiat cu liturghia prezidata de episcopul Josef Clemens, secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici.
Ultima zi a congresului, care a avut ca tema „Discipoli misionari în lumea de azi”, a început cu prelegerea profesorului Franco Nembrini care a subliniat ideea de a-i ajuta pe tineri sa descopere imensul lor potential pentru bine si frumusete si, totodata, faptul ca întotdeauna trebuie pornit cu optimism în educarea tinerelor generatii, deoarece „Dumnezeu în fiecare dimineata modeleaza suflete si da respirul unor noi generatii.” Problema generatiei de tineri de astazi, a afirmat profesorul Nembrini, este sa gaseasca adulti carora sa nu le fie teama de ceea ce sunt, sa aibe curajul de a povesti depre credinta, despre frumusete si de a accepta generatiile de tineri asa cum sunt si nu de a spune „as tine la tine daca ai fi asa, sau altfel”.
Prima parte a zilei a continuat cu o masa rotunda cu tineri care au dat marturie despre bucuria de a vesti evanghelia în diferite medii în care activeaza, tineri implicatii în domeniul social si în politica. Lucrarile au continuat cu interventia Pr. Michel Remery despre influenta Zilelor Mondiale ale tineretului asupra pastoratiei tinerilor din Europa.
Fericiti de a-l purta pe Cristos pe strazi, în piate, în fiecare colt al pamântului (EG 106) a fost ultima parte a congresului care s-a axat pe marturii ale tinerilor care-l fac cunoscut pe Dumnezeu. Au luat parte la acest moment Teresa din Marea Britanie, Claire si Pierre-Louis din Belgia, Anna din Cehia si parintele Arnaud de la Chemin Neuf, fiecare prezentând modalitatiile pe care le folosesc pentru a-l purta pe Cristos tinerilor. Liturghia de final prezidata de Mons. Poniskaitis, din Lituania, a încurajat delegatiile prezente sa continue cu mai mult entuziasm si daruire munca pe care o desfasoara în tarile din care provin.
Mai multe informatii si diferite materiale despre congres pot fi gasite la adresa www.laici.va.