Duminică, 23 martie a.c., în parohia greco-catolică „Sf. Treime” din Șimleu Silvaniei a avut loc Întâlnirea anuală eparhială a Reuniunii Mariane. Totodată, a fost marcat Jubileul Reuniunii Mariane „Bunavestire”, la 25 de ani de la fondarea acestei asociații la Șimleu, de către pr. Vicar Foraneu Țurcaș Gheorghe, împreună cu doamna Șumălan Ileana, fondatoare, și doamna Lucia Pașca, co-fondatoare.

La eveniment au participat președinți și membri ai Reuniunii Mariane din Oradea, Beiuș, Plopiș, Tășnad, Marghita, Zalău, Bobota și Șimleu. În mijlocul lor s-a aflat păstorul Eparhiei de Oradea, Preasfinția Sa Virgil Bercea, care a celebrat Sfânta Liturghie arhierească din a treia duminică a Postului Mare (Duminica Crucii) împreună cu pr. vicar cu preoții, Antoniu Chifor, arhidiaconul Guiaș Grațian și un numeros sobor de preoți. De asemenea, a fost prezent domnul Mihai Cristian Laza, primarul orașului Șimleu Silvaniei.

Sub auspiciul sărbătorii Buneivestiri, hram al Reuniunii Mariane Șimleu, toți cei prezenți s-au bucurat de momente profunde de spiritualitate mariană și comuniune creștină. Sărbătoarea a început cu recitarea Sfântului Rozariu, înainte de Sfânta Liturghie. A urmat procesiunea de la intrarea în biserică spre altar cu statuia Sfintei Fecioare Maria, purtată pe un covor de flori, în timp ce se cânta Imnul Reuniunii Mariane. La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc adeziunea a 29 de noi membri ai Reuniunii Mariane Eparhiale.

Exprimându-și bucuria de a se afla la Șimleu pentru Întâlnirea anuală a Reuniunii Mariane și de a sărbători Jubileul asociației la nivel local, Preasfinția Sa Virgil Bercea a vorbit în cuvântul de învățătură despre Evanghelia duminicii a treia din Postul Mare, făcând o reflecție profundă asupra chemării lui Isus: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Mc 8,34-38;9,1). S-a subliniat faptul că urmarea lui Cristos presupune sacrificiu și dăruire, dar și o profundă libertate interioară, iar acceptarea Crucii înseamnă trăirea ei ca un drum al transformării spirituale, al renunțării la sine și al iubirii față de aproapele.

Prin această asumare, crucea nu mai este o povară, ci devine un semn al Învierii și al speranței, iar pentru a reuși să facem aceasta, o avem ca model pe Maria, care merge pe Drumul Crucii. Dacă încercăm să o vedem pe această Doamnă a Cerului și pământului, ce atitudine are în fața Crucii lui Cristos, înțelegem totul” – a spus Preasfințitul Virgil.

Cu prilejul Întâlnirii anuale a Reuniunii Mariane Eparhiale, episcopul a vorbit despre Sfânta Fecioară Maria ca o prezență în tăcere și durere, Mamă a curajului și a credinței, model al speranței.

Maria este o prezență în tăcere și în durere – ea nu vorbește, nu se tânguiește, nu face strigăte de disperare. O mamă care își vede Fiul cu Crucea pe umeri, biciuit, plin de răni și sânge, scuipat, pălmuit și totuși ea este acolo. Prezența ei în tăcere este foarte importantă. Ea suferă și este alături de Domnul. Sfânta Fecioară este un model de compasiune, de compătimire cu Fiul Ei, este un model de iubire care este, care stă și care este tăcută.

(…) Fecioara Maria este deopotrivă Mamă a curajului și a credinței – chiar dacă nu înțelegea de ce se întâmplă toate acestea, ea credea în Fiul ei. În același timp, deși nici nu vede o ‘lumină la capătul tunelului’, cum am spune noi astăzi, însă ea merge. Vedeți cât este de importantă puterea de a merge, încrederea în Dumnezeu și dorința de a nu sta pe loc. Ea nu rămâne deprimată, este lângă Fiul ei: constantă, tăcută, prezentă.

Apoi, Maria este modelul speranței. Pe drumul Crucii, pare totul pierdut, dar Maica Domnului este acolo, crede și speră. Nu doar atât, în acele momente devine și mama noastră, a tuturor: a celor care suferă, a celor care nu mai au speranță. Acest model este fundamental pentru fiecare dintre noi: pe drumul Crucii lui Isus și pe drumul crucii vieții noastre. Învățăm de la Maria iubirea, tăcerea, prezența, speranța și iubirea. Învățăm de la Maria bucuria Învierii.

(…) Este foarte important să rămânem cu Maria, să o avem ca model, să fim atenți la atitudinea ei, să fim cu multă băgare de seamă la comportamentul ei și să ne asumăm acest mod de a fi al ei să fie al nostru: senini, deschiși, liberi în mâinile Domnului. Ne rugăm ca ea să ne dea demnitatea de fii ai Domnului în Fiul, Isus Cristos. Amin.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Virgil Bercea a binecuvântat medaliile și eșarfele marianiste, primind adeziunea la Reuniunea Mariană a douăzeci și nouă de noi membri. Toți cei prezenți au rostit împreună cu episcopul locului rugăciunea de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei.

În încheiere, Preasfinția Sa a acordat o diplomă de excelență fondatoarelor și co-fondatoarelor societății asociației Reuniunii Mariane „Bunavestire” din Șimleul Silvaniei. Doamna Ileana Șumălan, fondatoare și fost președinte, a transmis un mesaj de felicitări și gânduri de bine Reuniunii Mariane Șimleu, condusă în prezent de doamna profesoară Florica Pop, sub îndrumarea preotului spiritual Florin Mărincean: „Ne încredințăm Sfintei Fecioare Maria, căreia îi acordăm iubire și venerație, sub a cărei ocrotire se află toți membrii Reuniunii Mariane, ca ea să reverse harurile sale asupra noastră a tuturor, să înalțe rugăciunile noastre la Tronul Tatălui Ceresc pentru a ne învrednici să fim membri ai Reuniunii Mariane!”

La final, pr. Nicolae Bodea, protopop de Șimleu și paroh al locului, a mulțumit Corului de copii condus de prof. dr. Lavinia Chiș Pojar, care a animat Sfânta Liturghie, preoților concelebranți, marianiștilor care s-au implicat în organizarea și pregătirea acestui eveniment, donatorilor, președintelor reuniunilor prezente și preoților spirituali ai Reuniunii Mariane din celelalte protopopiate prezenți la eveniment, protopopilor prezenți și mai ales Preacuratei Fecioare Maria!

Tot cu ocazia Buneivestiri, părintele protopop a amintit alte două evenimente legate de această sărbătoare la Șimleu: înființarea Corului „Te Laudamus” de maestrul de pioasă memorie Marius Cuteanu, în urmă cu 82 de ani a fost, și inaugurarea studioului local Radio Maria România.

După Sfânta Liturghie a avut loc Întâlnirea anuală a Reuniunii Mariane din Eparhia de Oradea în cadrul căreia au fost abodate mai multe subiecte importante din viața asociației, despre care se va relata într-un articol viitor. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă – moment de cunoaștere, dialog și comuniune. Următoarea Întâlnire eparhială a Reuniunii Mariane va avea loc anul viitor, la Zalău.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi