În timp ce Parlamentul European se pregătește să voteze o rezoluție privind Republica Democrată Congo (RDC) la sfârșitul acestei săptămâni, Excelența Sa Mons. Mariano Crociata, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), a emis miercuri, 12 februarie 2025, o declarație prin care își exprimă profunda tristețe și îngrijorarea urgentă cu privire la deteriorarea situației umanitare din Goma și estul RDC:
DECLARAȚIE
„Când un mădular suferă, tot trupul suferă împreună cu el” (Cor. 12:26)
În calitate de președinte al Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE), doresc să îmi exprim profunda tristețe și îngrijorarea urgentă față de situația catastrofală din Goma și din zonele învecinate din Republica Democratică Congo (RDC). Profund mișcat de circumstanțele îngrozitoare pe care mons. Willy Ngumbi Ngengele M. Afr., episcop de Goma, le-a împărtășit în timpul unei vizite recente la Secretariatul COMECE, îndemn Uniunea Europeană și comunitatea internațională să ia măsuri imediate pentru a asigura încetarea ostilităților, precum și respectarea absolută a demnității umane și a dreptului internațional.
Orașul Goma, un nod umanitar, economic și de transport vital în estul RDC, învecinat cu Rwanda, a devenit un haos după ce a fost cucerit de rebelii M23 și aliații lor. Conform cifrelor recente ale ONU, aproape 3 000 de oameni au murit și peste un milion au fost strămutați în ultimele săptămâni, mii de oameni adăpostindu-se în biserici, școli și tabere improvizate, pe fondul lipsei de alimente, apă și medicamente. Spitalele, inclusiv cele administrate de Biserică, cum ar fi Charité Maternelle General Hospital, au fost bombardate, ucigând în mod tragic nou-născuți și rănind grav civili. Agențiile catolice raportează condiții groaznice, spitale supra-populate și violență sexuală generalizată.
Alăturându-se apelului Papei Francisc către „autoritățile locale și comunitatea internațională de a face tot posibilul pentru a rezolva conflictul prin mijloace pașnice”, COMECE salută alocarea recentă de către Uniunea Europeană a 60 de milioane de euro pentru ajutor umanitar și solicită eforturi sporite pentru a se asigura că ajutorul ajunge la cei mai vulnerabili. Ar trebui asigurat accesul umanitar neîngrădit în zonele de conflict și protecția civililor, în special a femeilor și copiilor, împotriva violenței și exploatării. Sprijinul pentru educație, sănătate și adăpost prin parteneriate cu bisericile locale, care rămân un colac de salvare pentru persoanele strămutate, ar trebui să continue.
Cauzele profunde ale acestei crize – decenii de exploatare a resurselor, interferențe străine și violență ciclică – necesită curaj politic și dialog diplomatic. Salutăm apelul pentru un „Pact social pentru pace și coexistență în Republica Democrată Congo (RDC) și în regiunea Marilor Lacuri”, o foaie de parcurs a Bisericilor Catolică și Protestantă pentru a pune capăt violenței și a promova coexistența pașnică și coeziunea socială.
În timp ce promovează un proces de pace favorabil incluziunii, cu implicarea bisericilor și a societății civile, COMECE încurajează UE să sprijine, de asemenea, eforturile de mediere internaționale și regionale, inclusiv măsurile de stabilizare convenite recent la Summitul comun al Comunității Africii de Est și al Comunității de Dezvoltare a Africii de Sud.
Implicarea armatelor și forțelor străine, în special presupusul sprijin al Rwandei pentru M23, constituie o încălcare gravă a dreptului internațional. Anunțul rebelilor M23 că intenționează să extindă conflictul pentru a ajunge în capitală și a controla țara reprezintă o provocare majoră pentru RDC și pentru regiune. UE și comunitatea internațională trebuie să exercite presiuni asupra acestor actori pentru a înceta sprijinul acordat M23, pentru a negocia cu bună credință, pentru a respecta integritatea teritorială și suveranitatea RDC, încetând exploatarea resurselor sale naturale.
Considerentele economice nu trebuie să compromită angajamentul UE față de valorile și principiile sale fundamentale.
Facem apel la Parlamentul European să sprijine apelurile pentru adoptarea de sancțiuni specifice și pentru reevaluarea termenilor de cooperare economică, inclusiv „Memorandumul de înțelegere privind lanțurile valorice durabile ale materiilor prime” (Memorandum of Understanding on Sustainable Raw Materials Value Chains), cu cei responsabili de încălcarea drepturilor omului și a dreptului internațional. În plus, în timp ce condamnăm jefuirea resurselor naturale, solicităm o mai mare transparență în practicile miniere care alimentează conflictele, inclusiv aplicarea cadrelor de diligență în lanțurile de aprovizionare legate de minereurile congoleze (cobalt, coltan și aur).
Doresc să îi asigur pe episcopii din RDC de rugăciunile noastre continue pentru populația care suferă, în vederea unei păci juste și durabile. COMECE va urmări îndeaproape situația de pe teren și va rămâne disponibilă pentru a transmite instituțiilor UE orice preocupări, perspective și inițiative ale Bisericii locale.
Traducere: Mihaela Caba-Madarasi