Comunicat de presă al Consiliului Conferinței Episcopale Catolice Europene

 

Organizată de CCEE, cea de-a doua reuniune a Ordinarilor militari din Europa, intitulată „Pelerinii militari ai speranței”, a avut loc la Roma în perioada 6-7 februarie 2025, cu ocazia Jubileului forțelor armate, de poliție și de securitate, programat pentru 8 și 9 februarie 2025. Participanții au putut să își împărtășească experiențele și să adreseze întrebări cu privire la situația actuală din lume, în care unele țări sunt implicate în conflicte armate. Parte a reuniunii a fost și un pelerinaj la Bazilica Papală Santa Maria Maggiore și trecerea Porții Sfinte.

Întâlnirea a fost deschisă de salutul IPS Arhiepiscop Gintaras GRUŠAS, președintele CCEE și ordinar militar pentru Lituania. „Trăim o perioadă istorică cu multe instabilități. Salutările noastre speciale se îndreaptă către frații noștri ucraineni care se află încă într-o situație de război”. Președintele a subliniat tema Anului Jubiliar „Pelerinii speranței” și și-a exprimat dorința ca Jubileul să fie fructuos pentru toate trupele reunite la Roma, astfel încât să poată experimenta adevărata Speranță și să o aducă familiilor și națiunilor lor. E.S. Mons. Santo MARCIANÒ, ordinar militar pentru Italia, a subliniat importanța acestei întâlniri, care consolidează relațiile dintre episcopii militari în slujba Bisericii din Europa. „Pacea este un prim semn de speranță, iar forțele armate sunt făuritoare de pace, protejându-i pe cei slabi, ajutând în situații de urgență și în țările sărace”.

În prima sesiune de lucru dedicată temei Militari, pelerini ai speranței, părintele Giulio MICHELINI, OFM, profesor de Sfânta Scriptură la Institutul Teologic din Assisi, a oferit o reflecție intitulată „Speranță împotriva oricărei speranțe”. Pornind de la scrisoarea paulină către Romani (Rom 4:18), părintele Michelini a prezentat speranța prin intermediul personajului biblic Avraam, a cărui speranță este strâns legată de credință. „Speranța creștină nu este pasivă, ci activă. Avraam nu crede doar o promisiune; el acționează în consecință, își părăsește țara, se mută, luptă și speră. În același mod, speranța încredințată vouă nu este o așteptare inertă, ci un angajament concret. Sunteți chemați să aduceți speranța prin cuvintele voastre, prin gesturile voastre, prin prezența voastră”.

Episcopii militari au încheiat prima zi a reuniunii cu un pelerinaj la Poarta Sfântă a Bazilicii PapaleSanta Maria Maggiore și cu Sfânta Liturghie în Capela Paulină a Salus Populi Romani, prezidată de E.S. Card. Robert PREVOST, Prefect al Dicasterului pentru Episcopi, care a subliniat în omilia sa: „Suntem chemați să fim purtători și constructori de speranță într-o lume afectată de războaie, conflicte sociale și diverse crize. Fie ca viața noastră și serviciul pe care îl oferim să fie un ecou al apelurilor Sfântului Părinte Francisc, astfel încât pacea în lume și primirea celor care vin din afară să fie printre primele semne de speranță în acest an jubiliar”.

A doua zi a lucrărilor a debutat cu discursul generalului Luciano PORTOLANO, șeful Statului Major al Apărării din Italia. Tema discursului său s-a axat pe angajamentul forțelor armate italiene de a face față provocărilor de a promova pacea și securitatea internațională. Generalul a oferit o analiză cuprinzătoare a situației conflictelor globale în curs, începând cu războiul din Ucraina, reiterând că, pentru a obține o pace justă și durabilă, este necesar să se asigure securitatea și dezvoltarea economică, precum și recunoașterea drepturilor și obligațiilor. Citând Pacem in terris a Papei Ioan al XXIII-lea, el a amintit că adevărul este unul dintre cei patru piloni pe care se sprijină pacea, alături de justiție, iubire și libertate; o pace atacată și slăbită în mod continuu de campaniile de „presiune” (războiul cognitiv) care constituie o amenințare resimțită în special de națiunile occidentale.

În cadrul ultimei sesiuni de lucru, episcopii au prezentat activitățile Ordinariilor lor și au discutat probleme și teme de actualitate.

Următoarea reuniune a Ordinariilor Militare din Europa va avea loc peste doi ani, în Ucraina.

 

Sursa: www.ccee.eu