În mesajul său pentru cea de-a 59-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, lansat pe 24 ianuarie a.c., de sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor și al presei catolice, Papa Francisc invită profesioniștii mass-media să folosească un mod de a comunica și de a informa care „nu vinde iluzii sau temeri”, ci știe să caute și să răspândească „povești impregnate de bunătate” care fac „lumea mai puțin surdă la strigătul celor din urmă”.

Comunicatori blânzi în mijlocul războaielor făcute din cuvinte, care nu de puține ori aprind fitilul războaielor făcute din bombe și sânge. Jurnaliști asemănători ‘vânătorilor de pepite’, în căutare de „scântei de bine”, de povești care lărgesc inima și generează fraternitate, risipind în același timp indiferența, neîncrederea, ura. Într-un cuvânt, cronicari ai speranței, acolo unde aceasta se ascunde. Acesta este „visul” Papei pentru profesioniștii din mass-media în anul jubiliar. 

O comunicare care invită la artă
Există o comunicare, scrie Pontiful, care generează „teamă și disperare, prejudecăți și ranchiună, fanatism și chiar ură”. Aceasta „simplifică prea adesea realitatea” reducând-o la sloganuri „pentru a provoca reacții instinctive” sau „folosește cuvintele ca pe o lamă”, mergând până la a răspândi „informații false sau deformate în mod artistic pentru a lansa mesaje menite să amplifice, să provoace, să rănească”. Un mod de a se exprima, observă în continuare Francisc, care trădează o comunicare bazată pe agresivitate în care, de la talk-show-uri la „războaiele verbale pe rețelele sociale”, există riscul de a asista la prevalența „paradigmei competiției, a opoziției” până la „manipularea opiniei publice”.

„Însoțitori de drum” într-o perioadă tulbure
În fața acestui scenariu pe care Papa îl consideră „marcat de dezinformare și polarizare”, cu „câteva centre de putere care controlează o masă de date și informații fără precedent” și caracterizat, de asemenea – subliniază Pontiful – de o „dispersie programată a atenției” cauzată de sistemele digitale care ne profilează „după logica pieței” și „ne modifică percepția realității”  este necesar să ieșim din logica unei comunicări care trebuie să identifice și apoi să se lanseze împotriva unui „inamic”. Speranța, ba chiar „visul” Papei Francisc este, în schimb, acela al „unei comunicări care știe să ne facă camarazi de drum ai atâtor frați și surori de-ai noștri”, care reaprinde „speranța în ei în vremuri atât de tulburi”.

O comunicare care vorbește „inimii”, stârnind „nu reacții pasionale de închidere și mânie, ci atitudini de deschidere și prietenie; capabile să pună accentul pe frumusețe și speranță chiar și în situațiile cele mai disperate”.

Da blândeții, nu „vorbirii peste celălalt”
Paradigma care inspiră viziunea Papei, se arată în mesaj, provine din prima scrisoare a lui Petru, în care apostolul îi invită pe creștini să fie „întotdeauna gata să răspundă oricui îi va întreba care este motivul speranței care este în ei?”.

O provocare în care Papa Francisc identifică trei elemente esențiale  ale comunicării creștine: a ști să „vezi firimiturile de bine ascunse chiar și atunci când totul pare pierdut”, a ști să reverberezi frumusețea iubirii lui Dumnezeu și noutatea ei, a ști să comunici cu „blândețe”.

Visez, adaugă Papa Francisc, la „o comunicare care să nu vândă iluzii sau temeri, ci să fie capabilă să dea motive de speranță”. Pentru a face aceasta, spune Pontiful, „trebuie să ne vindecăm de «bolile» protagonismului și autoreferențialității, să evităm riscul de a ne vorbi pe la spate”.

Povești de speranță
Evidențiind și mai mult comunicarea ca dimensiune jubiliară, bogată în de „implicații sociale”, mesajul ne sugerează să revenim la „povești impregnate de speranță”, acele „povești de bine” care trebuie „descoperite și povestite” urmărindu-le „în faldurile cronicii”.

„Este bine”, conchide el, „să găsim aceste semințe de speranță și să le facem cunoscute. Ajută lumea să fie un pic mai puțin surdă la strigătul celor din urmă, un pic mai puțin indiferentă, un pic mai puțin închisă”.

#hopetelling

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi