„Artist este cel care ajută omenirea să nu își piardă orientarea și orizontul speranței”: a subliniat Papa Francisc în omilia citită duminică 16 februarie a.c., în Bazilica „Sf. Petru” din Roma de cardinalul Tolentino de Mendonça, la Sfânta Liturghie solemnă din cadrul Jubileului artiștilor și al culturii, desfășurat în perioada 15-18 februarie 2025 la Roma. La acest al treilea eveniment jubiliar, Sfântul Părinte nu a putut participa fiind internat în spital din cauza unei bronșite.
Potrivit organizatorilor, au fost în Cetatea Eternă aproximativ 7000 de artiști și operatori culturali din peste 60 de națiuni, printre care și România. Din Eparhia Greco-Catolică de Oradea au participat doamna Rodica Indig, consilier cultural, și doamna Talida Cociuba, restaurator și conservator al lucrărilor de artă din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
În cuvântul de învățătură, Papa Francisc a subliniat rolul esențial al artei în viața umană, văzută nu ca un simplu lux, ci ca o necesitate capabilă să ofere „pacea neliniștii” fără a se separa de „drama existenței”. Sfântul Părinte a evidențiat misiunea artiștilor – „custozi ai frumuseții” – de a transforma suferința în speranță și de a ghida umanitatea pentru a nu-și pierde direcția. „Călători «cu o destinație» sau «pierduți în rătăcire»?” – invită la reflecție Papa, subliniind că „artistul este cel sau cea care are sarcina de a ajuta umanitatea să nu-și piardă direcția, să nu piardă orizontul speranței”.
Artiștii au datoria nu doar de a crea frumusețe, ci și de a revela adevărul, bunătatea „ascunsă” a istoriei și speranța. Într-o lume marcată de crize profunde, atât economice și sociale, cât și de o criză sufletească, ei trebuie să ajute oamenii să își regăsească sensul, să fie „pelerini” cu un scop, nu „rătăcitori” pierduți. Frumusețea autentică, afirmă Papa, nu este superficială sau comodă, ci este un „foc care arde și luminează”, o întâlnire cu misterul, adevărul și suferința umană.
În aceeași predică, au fost evocate cuvintele poetului Gerard Manley Hopkins pentru a sublinia modul în care lumea reflectă măreția divină, iar artiștii sunt chemați să o descopere și să o dezvăluie. Deși în vremuri de criză ca acestea, arta ar putea părea ceva secundar față de nevoile materiale iminente, Papa subliniază că este, de fapt, esențială pentru spirit, evanghelizarea prin artă fiind un act de responsabilitate și un apel la acțiune. Tototdată, educația artistică înseamnă educație la speranță, care nu exclude suferința, ci o transformă.
În încheire, Papa i-a încurajat pe artiștii din întreaga lume să continue să caute, să pună întrebări și să își asume riscuri, amintindu-le că darul lor nu este întâmplător, ci o chemare la care trebuie să răspundă cu generozitate, pasiune și iubire.
Apropierea Sfântului Părinte de artiștii și oameni de cultură participanți la Jubileu s-a manifestat și prin mesajul transmis la rugăciunea „Îngerul Domnului” de duminică, 16 februarie a.c., în care a mulțumit Dicasterului pentru cultură și educație din Vatican pentru pregătirea acestui eveniment care „ne-a amintit de importanța artei ca limbaj universal care răspândește frumusețea și unește popoarele, contribuind la aducerea armoniei în lume și la reducerea la tăcere a strigătului de război”.
Jubileul artiștilor a cuprins numeroase inițiative culturale desfășurate în Cetatea Eternă, printre care inaugurarea spațiului expozițional „Conciliazione 5” pe strada speranței, care conduce pelerinii spre Bazilica „Sfântul Petru”. Aici, pe parcursului Anului Sfânt vor fi expuse proiecte de artă contemporană ale artiștilor internaționali având ca temă ca temă „Speranța”. Sâmbătă, 15 februarie a.c., a fost deschisă expoziția artistului Yan Pei-Ming, cuprinzând portrete ale comunității închisorii „Regina Coeli” din Roma.
În aceeași zi, la librăria San Paolo din Vatican, a fost lansată cartea „Qualcosa di me” (trad. „Ceva despre mine”, Ed. Tau), un interviu în care actrița Claudia Koll povestește cum întâlnirea cu Dumnezeu i-a transformat viața. În carte, se pune un accent deosebit pe expresia artistică și legătura sa inseparabilă cu adevărul. Claudia Koll vede în artă un instrument puternic de cunoaștere, înțelegere și vindecare, capabil să dezvăluie profunzimile sufletului uman.
Duminică seara, 16 februarie a.c., a avut loc o sugestivă Noapte Albă în Bazilica „Sfântul Petru” din Vatican, deschisă în mod excepțional în intervalul orar 20.00-22.00 pentru artiștii prezenți la Jubileu, care au putut trece Poarta Sfântă, obținând indulgența plenară, trăind momente de contemplație și reflecție spirituală.
„Printr-o îmbinare fericită a modului în care arta atrage întâlniri, emoții și mai ales speranță”, a scris Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun cu prilejul Jubileului artiștilor și a culturii, în această perioadă Roma găzduiește și expoziția „Brâncuși: sculptând zborul” („Brancusi: scolpire il volo”) organizată de Parcul Arheologic Colosseum și Centrul național de artă și cultură Georges Pompidou din Paris, în spațiile Uccelliere Farnesiane, fiind un prilej deosebit pentru a admira o selecţie de lucrări ale artistului român Constantin Brâncuși. Aceasta, alături de alte nume mari ale istoriei artei prezente în Cetatea Eternă pe care participanții la Jubileu le-au întâlnit prin creațiile lor.
„Să particip la acest Jubileu – transmite doamna Rodica Indig pentru Biroul de Presă EGCO – înseamnă că-mi reconfirm faptul că aparțin de o lume a artei, pe care o iubesc, pentru mine fiind un mod de viață, că e minunat să te afli în interiorul unor evenimente culturale în arta mare a lumii din toate timpurile, în Biserica Universală, în toată cuprinderea și dimensiunea ei, cu toate implicațiile, spirituale, artistice, sociale, de încredere și speranță. Am învățat multe la Roma din punct de vedere profesional, dar poate cel mai important, am înțeles încă o dată că noi trecem pe aici, dar Biserica rămâne si ne cuprinde pe toți”.
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
- © Vatican Media