Ne dorim să spunem firesc și sincer că îi aparţinem Ei, Mariei, care la Lourdes s-a prezentat Bernadettei Soubirous ca ,,Neprihănita Zămislire” nu doar fiindcă aparţinem Reuniunii Mariane care poartă acest nume, dar mai ales fiindcă încercăm să înţelegem ai cui suntem. Suntem ai Mariei cea ,,fără prihană strămoşească”, cea „plină de har”, plină de Dumnezeu milostivire. ,,Domnul este cu tine!”: i s-a adresat Îngerul la Bunavestire, ceea ce prefigurează imaculata Ei concepere.
Suntem copiii chemaţi să primim, împreună cu ea, prezenţa Lui Isus în viaţa noastră. Toţi! Suntem în aşteptarea Crăciunului, iar sărbătorind-o pe Preacurata Mamă, învăţăm primenirea, îmbrăcarea în haina de nuntă pentru festinul Domnului.
Meditând la ceea ce Biserica latină propune în acestă zi de mare sărbătoare romano-catolică, mai ales Documentul ,,Ineffabilis Deus” al Papei Pius al IX-lea, suntem invitaţi să contemplăm Imaculata Zămislire a Sfintei Fecioare adică, păstrarea ei din momentul zămislirii liberă de orice pată a păcatului originar ,,ca pe un har singular, un privilegiu acordat Ei de Dumnezeu în vederea meritelor lui Isus Cristos, Mântuitorul neamului omenesc.” Acest adevăr de credinţă , devenit Dogmă în 1854, a fost mărturisit încă de la începuturile creştinismului. Invocând-o pe Maica Domnului (Theotokos), Biserica credea ,,că cea în care urma să se realizeze acest titlu sublim nu a avut niciodată nimic în comun cu păcatul.”
Orientul creştin celebra acest mister din sec. VIII explicând sfinţenia Fecioarei Maria prin curăţirile succesive care au avut loc în firea stămoşilor ei, ca şi în propria fire, începând din clipa zămislirii ei de către Ioachim şi Ana. În Maria totul străluceşte de puritate divină, Ea este ,,tota pulchra” prin prezenţa harului, deci receptacol potivit pentru infinita milostivire a Sfintei Treimi faţă de întraga omenire.
În ritul nostru, greco-catolic, celebrăm Conceperea Preasfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana (Neprihănita Zămislire), sărbătoare care ne pregăteşte pentru Sfânta Sărbătoare a Naşterii Mântuitorului din Mama Pururea Fecioară. Creştini, marianişti, cu toţii ne bucurăm de prezenţa Ei, de chemarea Ei către deschiderea inimilor, primenirea sufletelor acum, în preajma Sărbătorii Crăciunului, prin cunoaştere şi imitarea virtuţilor Ei.
La Catedrala „Sfântul Nicolae”, Oradea, membrii Reuniunii Mariane ,,Neprihănita Zămislire” ne-am sărbătorit pe 9 decembrie 2024 hramul. Ne-am bucurat împreună cu oaspeţii dragi, marianiştii de la R.M. ,,Regina Păcii” de la Biserica„Sfânta Treime” şi R.M. „Bunavestire” de la Sanctuarul Eparhial Mănăstirea „Maica Domnului” de participrea împreună la Sfânta Liturghie, celebrată la centru de Pr. Paroh Ovidiu Duma, care ne-a edificat asupra sărbătorii printr-o frumoasă predică, Pr. Vasile Traian Dobrată, spiritual al R.M. Oradea, Pr. paroh Marius Obreja, spiritual al R.M. „Regina Păcii” şi Pr. Mihai Fechetă, paroh la Mănăstirea Greco-Catolică din Stâna de Vale.
A urmat, darul nostru oferit Preacuratei Fecioare la intenţiile Ei, Sfântul Rozariu de bucurie meditat. Am oferit apoi, din partea marianiştilor din toată Eparhia Greco-Catolică de Oradea „Buchetul nostru Spiritual” sărbătoritului zilei, Preasfinţitul părinte episcop Virgil, cel dintâi marianist, la cei 67 ani de viaţă şi 42 de ani de preoţie. La multi ani binecuvântaţi sub ocrotirea Precuratei Fecioare Maria, părinte Virgil!
Slujind-o neobosit pe Maria în comunitatea greco-catolică orădeană, surorile din Congregaţia Maicii Domnului, cu hramul ,,Intrarea în biserică a Maicii Domnului” sunt mereu în comuniune de rugăciune cu noi. Acum, de hram, ne-am bucurat împreună de sărbătoare fiindu-le oaspeţi în primitoarea, binecuvântata lor căsuţă.
Împreună prin mărturii, colinde, bucate alese, sărbătoarea ne-a adus bucurie şi darul unei cărţi pe care am oferit-o ca pe o mică comoară: „Îmitaţiunea sau Urmarea Maicii Domnului”, din care învăţăm cu adevărat să o cunoaştem şi să o urmăm pe Sfânta Fecioară.
Pregătirea sărbătorilor mariane o facem întotdeauna prin novene şi credem că şi de această dată prin Novena la Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri” şi cele 33 de zile de rugăciuni speciale ale devoţiunii de „Consacrare la Preasfânta Fecioară Maria” am dobândit bucuria și lumina SĂRBĂTORII.
Maria-Mirela Filimon
Preşedinta Reuniunii Mariane „Neprihănita Zămislire” Oradea