În Bazilica „Sfântul Petru” din Vatican, Papa Francisc a prezidat sâmbătă, 7 decembrie a.c., Consistoriul pentru crearea a 21 de cardinali, fiind cel de-al zecelea din pontificatul Sanctității Sale. A participat și ES George Bologan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, aceasta fiind prima ieșire oficială a Excelenței Sale în Vatican de când a preluat această misiune diplomatică.
Invitația Pontifului adresată noilor cardinali a fost să nu se lase orbiți de farmecul prestigiului, de seducția puterii și a aparențelor, ci să își sprijine viața pe adevărata și singura „balama” (it. cardine) care este Isus. Pentru a-și anima slujirea, actualul Suveran Pontif le recomandă să fie mereu „aventura drumului, bucuria întâlnirii cu ceilalți, grija pentru cei mai fragili”.
De la începutul ritului, cuvântul „unitate” a fost recurent. Regăsit atât în omilie, cât și în cuvintele introductive de omagiu și de mulțumire pronunțate de cel mai vârstnic care a primit vreodată cardinalatul, fostul nunțiu apostolic Angelo Acerbi (99 de ani), care a amintit tocmai de necesitatea de a „merge împreună”, exprimată în recentul Sinod, ca fiind calea de urmat. Eminența Sa a vorbit despre dorința comună de pace într-o lume desfigurată de inegalități, războaie și sărăcie și a adăugat că enciclica Dilexit nos este „o sursă de inspirație specială pentru activitatea pastorală pe care fiecare dintre noii cardinali este chemat să o desfășoare în propriul sector”. În omilia sa, Papa Francisc a reiterat unul dintre pilonii magisteriului său: să nu alerge după primele locuri, ci să cultive în umilință, fraternitatea.
Nu vă lăsați uimiți de farmecul prestigiului
Inima noastră este o „dezordine”, amintește Papa, comentând pasajul din capitolul 10 al Evangheliei după Marcu, la atitudinea discipolilor, deloc scutiți de fragilitate, dezorientare, infidelitate, neînțelegeri. În timp ce, de fapt, Isus se află pe un drum obositor, în urcare, care îl va duce la Calvar, amintește Papa, ei se gândesc la drumul lin, în coborâre, al lui Mesia victorios. Este una dintre marile neînțelegeri ale urmării lui Cristos, de care trebuie să devenim „umili conștienți”.
„Ni se poate întâmpla și nouă: ca inima noastră să piardă drumul, lăsându-se orbită de farmecul prestigiului, de seducția puterii, de un entuziasm prea omenesc pentru Domnul nostru. De aceea este important să privim în interiorul nostru, să ne așezăm cu smerenie în fața lui Dumnezeu și cu onestitate în fața noastră înșine și să ne întrebăm: încotro merge inima mea? În ce direcție se mișcă? Poate că merg într-o direcție greșită?”
Întoarcerea la inimă
Este „întoarcerea la inimă” recomandată de Sfântul Augustin, citat și de Papa. Acea întoarcere la ceea ce este esențial, profund, cu adevărat necesar. Pentru că se întâmplă adesea să confundăm planurile, considerând esențial ceea ce nu este. Cu o metaforă potrivită, pontiful sa făcut referință la imaginea „balamalei”: suportul, centrul de greutate pe care să se sprijine propria viață trebuie să rămână Isus Cristos.
„Astăzi, în special vouă, dragi frați care primiți cardinalatul, aș dori să vă spun: aveți grijă să urmați calea lui Isus. Ce înseamnă aceasta? A merge pe calea lui Isus înseamnă mai presus de toate a ne întoarce la El și a-L pune pe El în centrul vieții noastre. În viața spirituală, ca și în viața pastorală, riscăm uneori să ne concentrăm pe contururi, uitând esențialul.”
Mergând pe străzi, întâlnindu-ne cu alții
Pontiful a continuat să decline formele în care să îl imităm pe Isus, stând pe calea Lui: vindecând rănile omului, ușurând poverile inimii sale, îndepărtând bolovanii păcatului și rupând lanțurile sclaviei. „Cardinalatul, a insistat Succesorul lui Petru, nu înseamnă izolare, ci imersiune continuă în viața oamenilor, în luptele și rănile lor, în dezamăgirile lor”. Don Primo Mazzolari, pe care Papa și-l amintește drept „un mare cleric italian”, vorbea despre nevoia de a merge pe străzi, de a acționa liber, fără filtre: acest lucru este necesar și astăzi, spune Francisc: „Să nu uităm că a fi obosit face rău inimii, iar apa lâncezită este prima care devine coruptă”, adaugă Papa în treacăt.
„Aventura drumului, bucuria întâlnirii cu ceilalți, grija pentru cei mai fragili: acestea trebuie să vă anime slujirea de cardinali.”
Căutarea unității, nu a primelor locuri
În grupul discipolilor, „viermele competiției distruge unitatea”, a continuat Papa. Cardinalii sunt invitați să nu cadă în această tentație, ci să dărâme zidurile dușmăniei, animați de acea ardoare în căutarea unității care i-a fost atât de dragă Sfântului Paul al VI-lea. Acesta este spiritul care face diferența, conchide el, într-o lume marcată de „concurența corozivă”, într-o societate dominată de obsesia aparențelor și de căutarea primelor locuri.
De aceea, aruncându-și privirea asupra voastră, care proveniți din istorii și culturi diferite și reprezentați catolicitatea Bisericii, Domnul vă cheamă să fiți martori ai fraternității, artizani ai comuniunii și constructori ai unității. Aceasta este misiunea voastră!
Odată cu crearea noilor 21 de cardinali, a căror proveniență geografică este variată, inclusiv Algeria, Australia, Ecuador, Iran, Serbia, Colegiul Cardinalilor este acum format din 253 de membri, dintre care 140 de cardinali sunt electori și 113 sunt neelectori.
Ultimul cardinal român creat cardinal a fost PF Cradinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Papa Benedict al XVI-lea pe 18 februarie 2012.
Antonella Palermo – Mihaela Caba-Madarasi