Duminică, 10 noiembrie a.c., parohia greco-catolică din Babța a sărbătorit hramul bisericii închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. La eveniment au participat mai mulți reprezentanți ai Bisericii, dar și ai administrației publice locale. Sărbătoarea din acest an s-a bucurat de un moment istoric deosebit adus în memoria pr. Ioan Chirilă și a preotesei Eugenia, la 50 de ani de la moartea acestui păstor al locului.
Sărbătoarea comunității din Babța a avut în centru celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii din duminica a XXV-a după Rusalii, la care au participat: pr. protopop de Supur Marius Crișan, pr. Sava Eugen, preot misionar care a fost în mijlocul comunității în ultimii ani, pr. Gheorghe-Cristian Lazăr actualmente administrator parohial al parohiei greco-catolice „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Babța, și ipodiaconul Patrick Kovacs. Alături de credincioșii comunității prezenți numeroși la ceas de sărbătoare s-au aflat domnul Aurel Bojan, primar al comunei Bogdand, domnul Sergiu Crișan, primarul comunei Supur, domnul judecător Claudiu Chirilă și sora Sanda, nepoți ai pr. Ioan Chirilă.
La finalul Sfintei Liturghii, primarul comunei Bogdand a conferit post-mortem distincția de cetățean de onoare părintelui Ioan Chirilă. De asemenea, în cadrul festiv s-au conferit diplome omagiale domnului primar Aurel Bojan, pr. Sava Eugen, consilierilor parohiali Șimonca Marinel (prim curator) și Șimonca Vasile, domnului Ioan Chirilă (91 de ani), fiul al preotului Ioan Chirilă, și tuturor descendenților familiei Chirilă prezenți la eveniment.
„Responsabilitatea noastră, a celor de astăzi, este aceea de a scoate la lumină tezaurul înaintașilor noștri prin cuvânt, faptă și implicare” s-a subliniat în cadrul discursurilor omagiale, reiterându-se gândul Fericitului Cardinal Iuliu Hossu care spunea „Credința noastră, este viața noastră”.
În monografia scrisă a acestei parohii, redactată de pr. Sava Eugen, aflăm că Babța este unul dintre cele mai vechi sate românești din Sălaj, despre care s-a scris și într-o lucrare intitulată „Schița Monografică a Sălagiului”, publicată în 1908 la editura „Victoria” din Șimleu Silvaniei (p. 190), unde se vorbește despre acest sat unde locuiau 180 de familii, mai precis „1073 de suflete de religiunea greco-catolică”. În istoria comunei Bogdand se află urme despre Bapța încă din 1383, fiind descris ca un „sat privilegiat românesc”. Numele vechi era Babocha (1424), respectiv Babocza (1461).
În Șematismul din anul 1900 se amintește de existența bisericii cu hramul „Sf. Arhangheli” edificată în 1815 la Babța, pe atunci în Dieceza de Gherla. Ulterior, în Șematismul Veneratului Cler al Diecezei de Oradea din 1936, sunt oferite date despre parohia greco-catolică Babța din protopopiatul Supurului, avându-l ca paroh pe onoratul pr. Ioan Chirilă, al patrulea paroh al acestei comunități.
Preotul Ioan Chirilă s-a născut pe 6 aprilie 1905 la Vezendriu (județul Satu-Mare) din părinții Ioan Chirilă și Terezia Feth. A urmat teologia la Oradea (ultimii doi ani) în perioda 1929-1930, fiind hirotonit preot la data de 25 decembrie 1930 de ep. Dr. Valeriu Traian Frențiu al Oradiei. A primit misiunea de administrator parohial la Babța începând cu data de 1 ianuarie 1931, apoi din 25 august 1944 a fost numit paroh. L-a însoțit în misiunea de aici soția dânsului, preoteasa Eugenia, de profesie învățătoare. Au avut împreună patru copii: Titus (1931), Ioan (1933), Eugen (1934) și Alecsandru (1944). A murit în 1974, fiind înmormântat la Cluj. La cinci decenii de la întoarcerea la Casa Tatălui, comunitatea greco-catolică din Babța s-a rugat pentru sufletul său prin celebrarea unui Parastas și i-au adus omagiu prin placa comemorativă de la intrarea în această frumoasă biserică!
Pr. Gheorghe Lazăr
Parohia Greco-Catolică Babța