În data de 14 noiembrie 2024, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea împreună cu Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea vă invită să participați la lansarea de carte a prof. Ioan ARDELEANU-PRUNCU intitulată „Victor Mihalyi de Apșa și lumea în care a trăit” în Aula Magna a Seminarului de la orele 17:00. Prezentarea cărții va fi ținută de prof. univ. dr. Blaga Mihoc.

Autorul, prof. Ioan ARDELEANU-PRUNCU s-a născut în 7 sept. 1943, la Sighetul Marmației, unde trăiește și în prezent, a absolvit cursurile Liceului „Dragoș Vodă”, apoi cele ale facultății de filologie, a predat, timp de 15 ani, limba și litera română, iar timp de 35 de ani a lucrat în sistemul cultural, ca director al Casei de cultură și al Școlii de artă din localitate. În tot acest timp a activat și ca gazetar și este membru al Uniunii Ziariștilor.
În 2006 a publicat lucrarea „140 de ani de învățământ artistic în Maramureș. File din istoria culturii Maramureșului, vol. I”, în 2018 lucrarea „Maramureșul ziare și ziariști de la începuturi până în 1945. File din istoria culturii Maramureșului, vol. II”, distinsă cu premiul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. În 2021 a dat publicității ediția aniversară „Tit Bud – scrieri istorice”, care cuprinde singura istorie a Bisericii Maramureșului, de la începuturile ei până la anul 1910 și pe care o consideră ca al III-lea volum al ciclului „File din istoria culturii Maramureșului”.
De curând (oct. 2024) a publicat lucrarea monografică „Victor Mihalyi de Apșa și lumea în care a trăit”, considerată ca al IV-lea volum din ciclul mai sus menționat, și prin care și-a propus să readucă în actualitate figura unui mare archiereu al Bisericii Greco-Catolice și un neobosit apărător al școlii și al limbii românești, al ființei naționale.
Ioan Ardeleanu-Pruncu este președintele fondator al Asociației „Firul Vieții” din Sighet, înființată în anul 2019 cu scopul de a cinsti memoria unor personalități maramureșene amenințate pe nedrept de uitare, și cu care a reușit până în prezent să ridice în fața Bisericii Greco-Catolice din oraș două monumente de for public: unul pentru cărturarul: istoric, folclorist și gazetar, vicarul Maramureșului, Tit Bud, și unul pentru Victor Mihalyi de Apșa, membru de onoare al Academiei Române și frate al cunoscutului istoric, academicianul Dr. Ioan Mihalyi de Apșa. 

Click pentru a afla locația evenimentului.

Biroul de Presă EGCO