Iuliu Maniu povestea unui destin de excepție”: acesta este titlul expoziției fotodocumentare care vă așteaptă în Oradea, la Muzeul Țării Crișurilor, până pe 6 decembrie 2023. Expoziția, organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, a fost vernisată pe 14 noiembrie a.c., în prezența unui public numeros. Printre participanți s-a aflat PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, doamna Monica Nica, viceprimar al Municipiului Oradea, preoți vicari ai Episcopiei Greco-catolice de Oradea, seminariști ai Seminarului Teologic Greco-Catolic orădean și reprezentanți ai asociațiilor greco-catolice locale. La 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la moartea sa în Penitenciarul de la Sighet (5 februarie 1953), expoziția se înscrie în  seria numeroaselor activități organizate în 2023, cu prilejul Anului Jubiliar Iuliu Maniu – 2023 – decretat de Parlamentul României.

Expoziția „Iuliu Maniu povestea unui destin de excepție” cuprinde douăsprezece panouri informative care prezintă viața marelui om politic, începând cu informații despre familia de origine, studiile realizate, continuând cu rolul său ca lider al românilor din Transilvania și contribuţia sa la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. De asemenea sunt foto-documentate activitățile deputatului Iuliu Maniu în Parlamentul de la Budapesta și în Parlamentul de la București, perioada exercitării președinției Consiliului Dirigent după 1918, rolul de prim-ministru al României, de lider al Partidul Național Român și al Partidului Național Țărănesc, precum și rezistența împotriva ocupației sovietice și a regimului totalitar impus de acesta. În cadrul expoziţiei este expus bastonul lui Iuliu Maniu, adus special de la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin. În acest sens, publicul poate afla detalii și informații mai puțin cunoscute despre viața, personalitatea și martiriului „sfinxului de la Bădăcin”.

La vernisajul expoziției, moderat de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea –Complex Muzeal, au luat cuvântul dr. Marin Pop, șef al Secție Muzeografie – muzee locale de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău care a făcut o incursiune în timp prezentând panourile expoziției, pr. Cristian Borz, custode al Casei memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin care a prezentat bastonul lui Iuliu Maniu adus de la Bădăcin, dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf Secția Muzeul Orașului Oradea, care a amintit despre legăturile lui Maniu cu Oradea, și drd. Ana Maria Borz, istoric la Casa memoriala „Iuliu Maniu”, care a vorbit despre filmul „Remember Iuliu Maniu – 1986”.

„Iuliu Maniu și-a iubit patria mai mult decât s-a iubit pe sine, și a murit crezând într-un stat democratic, liber și unit” spune doamna viceprimar Antonia Nica după vernisajul expoziției. Cuvintele lui Iuliu Maniu rămân un ecou puternic până astăzi: „Lagărele şi închisorile pot închide oameni şi-i ucide, dar nu pot închide şi nici ucide ideile care circulă oricâte piedici le-ai pune. Teroarea înspăimântă omul, dar nu sugrumă ideea, care biruie totdeauna când este sprijinită de lege, de libertate şi de morală.

Biroul de Presă EGCO
foto: Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal