„Nașterea ta Născătoare de Dumnezeu, bucurie a vestit la toată lumea; că din tine a răsărit Soarele dreptății, Cristos Dumnezeul nostru. Și dezlegând blestemul a dat binecuvântare; și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viață veșnică” (Troparul Nașterii Maicii Domnului).
O sărbătoare este cu adevărat sărbătoare, atunci când oamenii se bucură de ocazie și fac din aceasta un prilej de comuniune. Într-o zi frumoasă de toamnă, credincioșii parohiei greco-catolice din localitatea Gruilung și-au sărbătorit, ca în fiecare an, hramul vechii și frumoasei lor biserici. Evenimentul a fost încununat cu celebrarea Sfintei Liturghii, oficiată de către un sobor de preoți, printre care: pr. Claudiu Sferle, pr. Aurel Popa, pr. Ioan Erdeli, parohul locului, și ipodiaconul Cristian Hoduț. Răspunsurile la strană au fost date de către credincioșii comunității locale, care prin vocile lor înălțătoare au înfrumusețat și mai mult oficiul liturgic, purtându-ne astfel cu gândul la cuvintele Psalmistului: „Toată suflarea să laude pe Domnul. Lăudați pe Domnul din ceruri, lăudați-L pe El întru cei de sus: Ție se cuvine cântare, Dumnezeule” (Ps. 148, 1).
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Claudiu Sferle, care a fost și protosul Sfintei Liturghii. Acesta a evidențiat rolul deosebit al Sfintei Fecioare Maria de co-mântuitoare în iconomia mântuirii și de mijlocitoare neîncetată pentru neamul omenesc la Fiul Ei Isus. După otpustul Sfintei Liturghii, preoții și credincioșii au îndreptat către Sfânta Fecioară rugăciuni de laudă, de cerere și de consfințire drept recunoștință pentru toate darurile și binefacerile pe care le-au primit. De asemenea, după ce toți s-au hrănit cu cele dumnezeiești, nu au fost lipsiți nici de cele pământești, căci comunitatea locală împreună cu doamna preoteasă s-au îngrijit de pregătirea unei agape frățești.
Hramul unei biserici este o sărbătoare specială pentru întreaga comunitate parohială, unde fiecare membru este sărbătorit în parte. Așa cum onomastica este „hramul” fiecărui creștin, iar cei dragi vin să-l felicite și să sărbătorească împreună cu el, la fel este și hramul bisericii pentru comunitatea locală. La sărbătoarea de la Gruilung au venit diferiți oaspeți din împrejurimi cu scopul de a se bucura împreună cu cei care se bucură și mai ales de a-i mulțumi Sfintei Fecioare Maria pentru toate binefacerile pe care le-a dat fiecăruia după trebuințele sale.
Biserica din Gruilung cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” este o bisericuță modestă și cu un istoric deosebit. Conform Șematismului eparhiei de Oradea din 1934 (p. 76), parohia din Gruilung a fost înființată în 1860, iar actuala biserică din zid a fost construită și consacrată în 1930 de către episcopul Valeriu Traian Frențiu (acum Fericitul episcop martir V. T. Frențiu). La acea dată parohia, dispunea de matricole din 1845, avea 30 de membri în Asociația religioasă „Reuniunea Sfintei Maria” și 333 de credincioși. Pe baza altor surse, se cunoaște faptul că la cererea aceluiași episcop, niște călugării franciscani din Moldova au venit în 1929 în Eparhia de Oradea unde au primit trei parohii în Bihor: Drăgești (fr. Dominic Niculăeș), Gruilung și Dicănești (fr. Ion Gârleanu), și au contribuit la construcția de noi biserici; biserica din Gruilung devenind astfel prima biserică greco-catolică franciscană din România și singura, din cele trei, retrocedată după căderea regimului comunist. Un aspect esențial în acest sens este și faptul că, în biserică se află o relicvă din Sfânta Cruce, fapt datorat în prealabil părintelui Ion Gârleanu și călugărilor franciscani care au adus-o de la Roma. Părintele Ion Gârleanu a fost o personalitate remarcabilă în Biserica Catolică (de ambele rituri) din România, „un iscusit predicator, un căutat spiritual, un bun mânuitor al condeiului, poetul boabelor de tămâie și un excelent îngrijitor al bolnavilor”. Demn de menționat este și numele celui care a îmbrățișat comuniunea cu Biserica Catolică în 1860 și datorită căruia generații întregi din localitatea Gruilung au putut experimenta frumusețea și bogățiile spirituale ale Bisericii Universale. Acesta a fost părintele Ilie Darabant, originar din Dicănești, care în acea vreme administra parohiile Dicănești și Gruilung și a trecut la Unire cu ambele comunități parohiale, păstorindu-le până în 1874.
Așadar, vechea bisericuță greco-catolică din Gruilung a fost îmbrăcată încă o dată, ca și în alte dăți de-a lungul existenței sale, în haine de sărbătoare. Sărbătoare ce amintește de Nașterea Celei care prin răspunsul să afirmativ a devenit „poartă cerească și chivot al Celui Preaînalt” ce a adus mântuirea sufletelor noastre.
ipod. Cristian Hoduț