În ziua de 8 septembrie credincioșii au venit să pună fiecare o floare la Altarul Sanctuarului Fecioarei Maria din Oradea pentru a celebra marea sărbătoare a Nașterii Mamei lui Isus. Lăcașul sfânt a fost împodobit să dăruiască și să dezvolte sentimente de bucuria a evenimentului, de încredere și speranță spirituală tuturor oamenilor.
Odată cu sosirea toamnei, fiecare coltişor al pământului deschide ochiul magic să vadă razele încă foarte puternice ale soarelui pentru a răsplăti belșugul pământului și bogăția oferită de natura înconjurătoare.
Răsplata Domnului, prin razele intense ale soarelui a fost „Lumina sfântă” care a strălucit asupra Sanctuarului Eparhial al Maicii Domnului pentru a cinsti si preamări, prin înălțătoare clipe de har, Nașterea Preasfintei Fecioare Maria.
Sărbătoarea a oferit o stare de meditație și adâncă reculegere sufletească pentru o viață în credință, îndreptată și spre Sființii părinți Ioachim și Ana, cei care au dăruit Bunului Dumnezeu pe fiica lor Maria. Aici, în Sanctuarul Maicii Domnului, și numai aici, o găsim pe Maica Domnului în mărime „cosmică” înconjurată de îngerii din Sfântul Altar, din Biserica „Adormirea Maicii Domnului” îngrijită de Frații Franciscani prin care Maica lui Isus păzește, ajută și ocrotește fiecare credincios.
Cu ochiul minții, atingem Cerul pentru a-l găsi pe Mântuitorul nostru Isus Hristos în postura de Stăpân al Lumii, pentru a primi în sufletele noastre iertarea, harul și Binecuvântarea Celui de Sus!
Este un vis minunat, împlinit, al credincioșilor, înființarea, sfințirea și existența Sanctuarului Preasfintei Fecioare Maria, unde se rostesc în șoaptă, cu multă smerenie și credință, buchete de rugăciuni, se înalță adoraţii care vibrează în sufletele credincioșilor, ca sunetele harpei îngerilor, transmițând mulțumire pentru tot binele, toate darurile și binecuvântarea încredințată tuturor credincioșilor care cer mijlocirea Împărătesei Universului.
În onoarea Maicii Îndurerate a lui Isus, rostirea devoțiunii Sfântului Rozariu, reprezintă misterele veții, pătimirii si Învierii Atotputernicului nostru Mântuitor pentru a imita și a dobândi ceea ce tainele Rozariului făgăduiesc.
În sfântul lăcaș al rugăciunilor către Sfânta Fecioara Maria, dorințele seminificative care frământă sufletele sunt exprimate prin cuvinte care cer sănătatea membrilor familie, obținerea unui loc de munca, reușită la examene și mai ales împlinrea gândurilor care oferă o viață liniștită, cu bucurii și fără grijile traiului zilnic.
În acesta zi sfântă de sărbătoare, inițitiva precucernicului Iulian Robu, rector al Sanctuarului Sfintei Fecioare din Oradea a fost o rugăciune și o binecuvântare acordată ca har pentru elevii și toate cadrele didactice, care încep un nou an scolar 2024/ 2025.
Sanctuarul Maicii Domnului din Oradea dăruiește și contribuie la crearea sentimentelor de iubire, încredere, speranță și bucuria vieții spirituale obținute prin rugăciunile de recunoștință a tuturor credincioșilor.
Miorița Săteanu