La 27 iunie 1978 a plecat la Domnul, episcopul Iuliu Hirtea. Acesta s-a nascut la 13 aprilie 1914 la Vintere comitatul Bihor. Acesta a facut studiile elementare în satul natal, apoi Liceul „Samuil Vulcan” din Beius, în 1931 s-a înscris la Academia de Teologie Greco-Catolică din Oradea, iar în anul 1935 a fost trimis la Roma unde a studiat teologia și filosofia, apoi a obtinut titlul de doctor. La 9 mai 1937, în capela Colegiului „Pio Romeno” din Roma episcopul Valeriu Traian Frențiu de Oradea Mare l-a hirotonit preot. S-a întors acasă si datorită calităților sale, la 1 martie 1941, episcopul Valeriu Traian Frențiu l-a numit prim-secretar episcopal.
În urma unei conferințe ținute la Școala Normală din Oradea, în Dumineca misionară a anului 1947, a fost arestat și închis 15 luni în beciurile Siguranței din Oradea, fără a fi judecat și condamnat, a fost eliberat în luna februarie a anului 1949. Întrucât canonicul orădean Coriolan Tămâian renunțase la preluarea funcției de episcop auxiliar, preotul profesor Iuliu Hirțea a acceptat această înaltă responsabilitate.
În 28 iulie 1949, cu ocazia unei vizite la Nunțiatura Apostolică din București, tânărul preot Iuliu Hirțea a fost hirotonit în secret, 1949 ca episcop (auxiliar pentru Oradea, titular de Nebi), chiar de către nunțiul apostolic Patrick O’Hara, la București. A fost arestat in 8 decembrie 1952, la 6 iulie 1953, după 7 luni de anchetă, a fost adus în fața instanței, alături de alți șapte preoți greco-catolici și o studentă, a fost condamnat la 12 ani de temniță. Cei 11 ani de temniță i-a petrecut în închisorile din Oradea, Târgu Ocna, Jilava, Pitești, Dej și Gherla, a fost eliberat in 1964. În clandestinitate, a hirotonit un mare număr de preoți greco-catolici români. A decedat la Oradea în anul 1978.
După revenirea Catedralei Sf. Nicolae în patrimoniul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, la 10 mai 2007, osemintele Episcopului Iuliu Hirțea au fost exhumate din cimitirul municipal, și după o Sfântă Liturghie omagială, în data de 13 mai 2007 au fost depuse în cripta de sub altar, alături de ceilalți ierarhi și canonici orădeni.
Sursa: Istoria care nu se învață la școală