De Salvatore Cernuzio

Climatul era destins si "constructiv", Parolin era "emotionat" si în dialogul care a durat dublu decât se prevazuse s-au putut trata teme si "destul de spinoase" ca aceea despre Ucraina si despre criza din Siria. Întâlnirea cu mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei de Moscova – etapa inaugurala a calatoriei cardinalului în Rusia, prima a unui secretar de stat al Vaticanului dupa 18 ani – marcheaza un bilant net pozitiv.

Cardinalul, însotit de nuntiul de la Moscova, Monseniorul Celestino Migliore, si de Monseniorul Visvaldas Kulbokas, consilier de nuntiatura, a fost primit înainte de amiaza în Malij zal (sala de reprezentanta) din manastirea Danilovsy, sediu patriarhal pentru a-l întâlni pe numarul doi din Biserica Ortodoxa Rusa, raspunzând la vizita din 15 septembrie 2016 în Vatican. Tocmai de la amintirea acelei audiente si, mai ales, de la cea a întâlnirii de la Havana dintre papa Francisc si patriarhul Chiril a pornit colocviul lung. Mitropolitul s-a declarat recunoscator pentru "eforturile comune" facute în pregatirea acelui moment istoric în capitala cubaneza, care fara îndoiala a deschis un nou drum în dialogul dintre Biserica Catolica si Ortodoxa. "Sper ca impulsul pe care l-a dat relatiilor noastre acea întâlnire va avea dezvoltare ulterioara" a urat Hilarion.

Dând din cap în semn de aprobare, Parolin s-a declarat "onorat ca este în Rusia" precum si "emotionat" pentru ca "este vorba de prima mea vizita în aceasta tara si sunt si sentimente care însotesc programul oficial al acestei vizite". Program care prevede mâine întâlnirea cu patriarhul Chiril, care-l va primi în resedinta sa de vara la Peredelkino, putin în afara Moscovei, precedata înainte de amiaza de o sesiune de lucru cu ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov. Apoi miercuri se va tine asteptata întâlnire cu presedintele Vladimir Putin la Soci.

În dialog, prezinta situl mospat.ru, Hilarion a spus ca una dintre problemele cele mai urgente din actualitate este situatia tragica a crestinilor din Orientul Mijlociu si ca patriarhia moscovita face toate eforturile posibile pentru a da asistenta umanitara si populatiei siriene. Mitropolitul a subliniat rolul important al grupului de lucru instituit în acest scop de Comisia despre cooperarea cu asociatiile religioase sub presedintia Federatiei Ruse, care reuneste reprezentantii Bisericii Ortodoxe Ruse, Bisericii Catolice romane si celorlalte confesiuni crestine, precum si comunitatilor musulmane.

Tot în tema crizei siriene, Hilarion si Parolin au convenit ca, înainte de toate, este necesar sa se puna capat terorismului pe teritoriul Siriei si, numai dupa obtinerea pacii, ar trebui sa se determine viitorul politic al tarii. Din partea amândurora a fost reafirmata utilitatea consultarilor ulterioare dintre Patriarhia de Moscova si Sfântul Scaun cu privire la Orientul Mijlociu si necesitatea de a continua cooperarea umanitara în acest sector.

Parolin a profitat apoi de ocazia dialogului pentru a-l felicita pe Hilarion pentru cei 30 de ani de la hirotonirea sa sacerdotala: "Va adresez urarile mele cu sentiment deosebit pentru ca hirotonirea sacerdotala pentru mine a fost momentul cel mai frumos din viata mea", a spus el.

În sfârsit, întâlnind presa cu privire la vizita, a explicat ca în colocviu "s-au putut trata si teme spinoase, dar mereu cu vointa de a construi si a depasi dificultatile care exista". Una pentru toate – a revelat premierul Vaticanului, însa fara a voi sa adauge alte detalii – tema despre Ucraina, care cu problema comunitatii greco-catolice, dar în comuniune cu Roma ramâne pentru Biserica rusa de rit ortodox o piedica în dezvoltarea relatiilor cu Biserica Catolica. "Exista atâtea teme despre care sa discutam, însa as spune ca a fost foarte constructiv climatul", a taiat scurt Parolin.

În acelasi mod a explicat ca "nu s-a discutat" despre posibila a doua întâlnire (la Moscova sau într-o tara terta) între Francisc si Chiril. Deocamdata ramâne numai dialogul din aeroportul din Havana, pentru restul "lasam timpul timpului si ca lucrurile sa se maturizeze fara a avea prea multa graba", a spus cardinalul, "timpii lui Dumnezeu sunt întotdeauna perfecti, spuneau în America Latina".

Un cortina mica, drept confirmare a atmosferei destinse despre care vorbea cardinalul, s-a desfasurat în timpul asteptarii scurte înainte de întâlnirea cu Hilarion, când secretarului de stat i-au fost ilustrate portretele patriarhilor de Moscova, în rând unul alaturi de celalalt, de catre preotul ortodox Aleksei Dikarev, responsabil al relatiilor inter-crestine în Departamentul pentru Relatiile Externe al Patriarhiei de Moscova. Descrierea lui Dikarev a fost întrerupta de o gluma a nuntiului Migliore care a spus: "Într-o zi ar putea fi aici si portretul dumneavoastra". "Nu, nu este posibil. Ar fi o minune", s-a strâmbat preotul. Si Parolin, intervenind cu simpatie, a replicat: "Minunile se întâmpla câteodata".

Dupa-amiaza s-a tinut o reuniune cu episcopii catolici rusi; seara, liturghia în catedrala "Neprihanita Zamislire" la Moscova, la care erau prezenti reprezentanti diplomatici din diferite tari, între care Italia, Polonia, Germania si Elvetia, împreuna cu reprezentanti de diferite confesiuni si religii. "Aduc salutul si binecuvântarea papei Francisc care are în inima comunitatea catolica si societatea rusa, de care se simte legat în mod special, dupa întâlnirea cu patriarhul Chiril", a spus la început cardinalul Parolin, salutând multimea. "Este o bucurie sa va primim aici", a reafirmat, deschizând celebrarea, arhiepiscopul de la "Mama lui Dumnezeu" de la Moscova, monseniorul Paolo Pezzi, adaugând: "Prezenta dumneavoastra înseamna prezenta papei. Suntem recunoscatori lui Dumnezeu care ne-o oferit acest cadou, pentru ca asa consideram vizita dumneavoastra, un semn al lui Dumnezeu pentru ca sa întarim credinta, speranta si iubirea noastra".

(Dupa Vatican Insider, 21 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro