Sâmbătă, 16 octombrie 2021, a avut loc în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, Liturghia de început a Anului Pastoral 2021-2022, precum și Deschiderea oficială a Fazei Eparhiale a Parcursului Sinodal, un parcurs sinodal de trei ani dedicat sinodalității Bisericii, inaugurat de către Papa Francisc duminica trecută în bazilica Sfântul Petru din Roma.
Liturghia a fost celebrată de către Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, în prezența unui număr restrâns de preoți, seminariști și credincioși laici, cauzat de restricțiile din această perioadă de pandemie.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Virgil, vorbind despre evanghelia zilei a spus: Îl întâlnim pe Isus, adesea, prin piețe, pe străzile Țării Sfinte, prin orașe și sate, cutreierând să întâlnească oameni. Nu știm dacă Maria a fost mereu cu el dar l-a însoțit mereu ca o umbră care l-a protejat și a avut grijă de el.
Noi astăzi, în catedrala din Oradea, chiar dacă într-un număr mai restrâns din cauza acestei pandemii, deschidem Anul Pastoral 2021-2022 în mod oficial. Moto-ul acestui an este: „Iar Maria ridicându-se, a plecat în grabă!” (Lc. 1, 39). Dacă pe Isus îl găsim pe străzile orașelor și satelor sau prin piețe, și Maria, la rândul ei, după Bunavestire, se ridică și se pune în mișcare; merge către vara sa, Elisabeta. Toate aceste momente din viața lui Isus și a Mariei nu înseamnă nimic altceva decât întâlniri și interacțiuni cu persoane de diferite categorii și în diverse locuri. Este foarte importantă întâlnirea; este foarte important să nu rămânem izolați. Noi suntem chemați de Domnul să întâlnim mereu pe cineva. Este El care a venit mai întâi să ne întâlnească și la rândul nostru, ascultând și întâlnind Cuvântul, trebuie să-l ducem celorlalți.
În același timp, și în acest context al Anului Pastoral, noi deschidem azi la Oradea și Parcursul Sinodal pe care Sfântul Părinte l-a vrut pentru ca Biserica să se deschidă tot mai mult, iar sinodul să nu rămână doar o problemă a episcopilor, ci să îi includă și pe preoți, pe persoanele consacrate și pe toți credincioșii. Aceasta este Biserica – Trupul Mistic al lui Cristos. Iar dacă suntem, cu adevărat, trupul mistic al lui Isus, înseamnă că Dumnezeu merge împreună cu noi în istorie. Înseamnă că noi împreună cu Domnul construim istoria. Cum mulți alții au făcut-o înaintea noastră, astăzi noi suntem cei care creăm istoria. Și în acest context al construirii istoriei, Sfântul Părinte a dorit acest sinod care se dorește a fi comuniune, participare și misiune.
Comuniunea Sfintei Treimi este exemplul nostru de comuniune implicit în familie. Trăind după modelul Sfintei Treimi și al familiei din Nazaret, familia rămâne nucleul de bază al societății și al Bisericii. Sfântul Părinte a scris, în urmă cu cinci ani, o enciclică „Amoris Laetitia” care vorbește despre familie, iar noi în acest an dorim să aprofundăm această valoare a familiei, pe care o trăim fiecare dintre noi. Fiecare provenim dintr-o familie, fiecare dintre noi știm ce înseamnă familia și știm spre ce a tins și tinde familia noastră: spre comuniune.
Participarea nu înseamnă nimic altceva decât dialog și interacțiune. Știm, cu adevărat, să-l ascultăm pe cel de lângă noi? Știm să ne afirmăm părerea fără a-l ofensa pe celălalt și fără a-l jigni? Numai astfel participarea se transformă în interacțiunea care duce spre comuniune. Suntem chemați să purtăm Cuvântul care ne deschide către lume. Cuvântul care a locuit între noi, ne cheamă să-l ducem mai departe.
Vorbind despre discernământ, PS Virgil a continuat: În cadrul sinodului, o altă componentă fundamentală și care există în viața fiecărei familii, a Bisericii și a întregii societăți este discernământul. Este imposibil să trăim fără discernământ. Ca și creștini, să cernem prin sita înțelepciunii valorile și non-valorile. Pe unele să le promovăm și pe celelalte să le lăsăm la o parte. Acesta este, spune Sfântul Părinte, stilul lui Dumnezeu: să meargă împreună cu noi. Să mergem și noi împreună cu Domnul. Să luăm acest stil al lui Dumnezeu și să ni-l facem propriu, să ni-l însușim ca stil pastoral și ca mod de a trăi comuniunea în familiile noastre, în parohiile noastre, în societate.
În final, PS Virgil a mulțumit tuturor preoților, tinerilor și credincioșilor veniți din cele zece protopopiate ale eparhiei: Oradea, Șimleu, Marghita, Zalău, Beiuș, Carei, Tășnad, Holod, Ier și Supur, pentru disponibilitatea de a fi împreună în această zi în care Eparhia de Oradea celebrează cele două începuturi.
La finalul liturghiei, cei prezenți au fost încântați de trei voci minunate ale eparhiei noastre: Cristina Felappi cu piesa De ce?, Miriam Zima cu piesa Voi chema numele tău! și Ovidiu Lazăr cu Ridica-voi ochii mei la ceruri.
Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru acest timp de har şi îl rugăm să ne susţină şi să ne inspire astfel încât să reuşim să ducem și altora Vestea cea bună a Evangheliei.
Biroul de Presă