Copiii de grădiniță care fac parte din proiectul „Voluntari mici cu suflet mare” – inițiat de grupele de preşcolari de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea în parteneriat cu Asociaţia Caritas Eparhial Oradea – „au ajuns”, în cursul zilei de joi, 25 aprilie a.c., pe un tărâm al copilăriei autentice, respectiv în localitatea Ioaniș, la Centrul de tip afterschool „Sfântul Martin” unde 42 de copii învață, se dezvoltă armonios și își depășesc anumite limite impuse de condițiile de fragilitate și vulnerabilitate generate de sărăcia și de contextul social existent.

Într-o lume plină de agitație și schimbări rapide, gesturile de bunătate și compasiune rămân ancore esențiale ale umanității. Copiii de grădiniță, prin natura lor pură și inimoasă, sunt uneori cei mai inspirați voluntari în proiecte de caritate. Un astfel de exemplu de generozitate și empatie este proiectul „Voluntari mici cu suflet mare”, care a pus în mișcare un lanț de bucurie și ajutor pentru cei aflați în nevoie.

Cu imaginație și dragoste, micuții voluntari au transformat „plăsuţe” simple în mesageri ai generozității lor. Având culorile și imaginația ca aliați, au decorat cu migală fiecare „plăsuţă”, adăugându-i o notă personală și plină de căldură. Împreună cu părinții lor, au umplut cu dulciuri fiecare „plăsuță”, transformându-le în mici comori dulci pentru copiii de la Centrul de tip afterschool „Sfântul Martin” din Ioaniş. Fiecare preşcolar a contribuit cu o parte din propriile dulciuri, înțelegând că a da înseamnă să împarți din ceea ce ai, indiferent cât de mică ar fi contribuția ta.

Ca o dovadă a recunoștinței lor, copiii de la Ioaniș au trimis preșcolarilor noștri un filmuleț și poze, arătându-le bucuria și recunoștința lor când au primit „plăsuțele” decorate și dulciurile. Pe chipurile lor luminate de zâmbete se citeau fericirea și recunoștința. Aceste imagini au fost pentru copiii de grădiniță o lecție de viață și de solidaritate, învățând astfel despre puterea unui gest mic prin care pot aduce bucurie în viața altora.

Proiectul „Voluntari mici cu suflet mare” nu este doar despre dulciuri și „plăsuțe” frumos decorate. Este despre învățarea valorilor esențiale ale empatiei, generozității și solidarității încă de la o vârstă fragedă. Este despre realizarea faptului că fiecare gest, indiferent cât de mic, poate face o diferență în viața cuiva, transformând astfel lumea într-un loc mai bun pentru toți. Este despre a înțelege că „a oferi” nu înseamnă doar „a da”, ci și „a primi”, căci bucuria de a face bine este una pe care o împărtășim cu toții.

Anamaria CRĂCIUN
Profesor educație timpurie

Caritas Eparhial Oradea