Spre o viziune poliedrică”: este tema conferinței internaționale organizată la Roma, pe 23-24 noiembrie 2023, de Dicasterul pentru Cultură și Eucație din Vatican. Conferința este dedicată pastorației în Universitățile Catolice și se bucură de prezența participanților veniți din peste 40 de națiuni. Din țara noastră participă pr. Anton Cioba, rector al Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, pr. dr. Iulian-Gabriel Robu, prefect de studii și formator la Seminarul Mare din Iași și pr. Eduard-Cristian David, capelan universitar. Sesiunile conferinței sunt susținute de personalități ale Bisericii Catolice, clarici și laici, din diferitele domenii (educație, cultură, științe socio-umane), printre care: card. José Tolentino de Mendonça, prefect al Dicasterului pentru Cultură și Educație, mons. Giovanni Cesare Pagazzi, secretar al aceluiași dicaster din Vatican, Antonio Spadaro (SJ), jurnalist și secretar adjunct, Andrea Riccardi, istoric și fondator al Comunității Sant’Egidio, Bert Daelemnas (SJ), arhitect și critic de artă la Universitatea Pontificală Comilas din Spania, Isabella Guanzini, teolog la Universitatea Catolică din Linz (Austria) și Ivana Pais, sociolog la Universitatea Catolică „Sacro Cuore” din Italia. În cadrul Conferinței, sunt prevăzute și momente de dialog și schimb de experiență a participanților, în cadrul unor mese rotunde.

Potrivit organizatorilor, „universitățile catolice, născute ca ex Corde Ecclesiae, sunt în slujba misiunii Bisericii, cu metodele specifice lumii universitare, prin cercetare, predare și impact asupra societății. Păzitorul și inima pulsantă a acestei misiuni de evanghelizare, care ține de responsabilitatea întregii comunități universitare, este serviciul pastoral universitar în diferitele sale configurații și modalități.

La răscrucea actuală a istoriei, trebuie să ne consolidăm programele pastorale universitare, cu metode și accente noi, deschise la noutatea și nevoile contextului cultural actual, adică într-o formă polivalentă. De asemenea, este necesară reconstituirea unei rețele pastorale universitare internaționale în slujba unei noi solidarități între instituțiile noastre.”

Din acest motiv, întâlnirea responsabililor cu pastorația universitară și a capelanilor universitari ai Universităților Catolice, se dorește a fi un moment de analiză și reflecție asupra scopului și misiunii pastorale universitare, dar și un timp de ascultare și de împărtășire a celor mai bune experiențe din acest domeniu.

Vineri, 24 noiembrie a.c., toți participanții iau parte la Sfânta Liturghie celebrată în Bazilica „Sf. Petru” din Vatican, urmând ca apoi să fie primiți în audiență de Papa Francisc.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi

Foto: pr. Anton Cioba