Preasfințitul Virgil Bercea a participat pe 23 noiembrie a.c., în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la deschiderea solemnă a Simpozionului internațional „170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective”. Evenimentul este organizat de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, în colaborare cu Facultatea de Istorie și Filosofie și cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB și se desfășoară la Cluj Napoca pe 23-24 noiembrie a.c.. În deschidere au luat cuvântul prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai și PS Claudiu, episcopul eparhial de Cluj-Gherla.
Ierarhul Eparhiei de Oradea a transmis mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu prilejul împlinirii a 170 de ani de existență a Eparhiei Greco-Catolice clujene.
Cu același prilej, au fost transmise mesaje aniversare din partea Eminenței Sale Cardinal Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican, a Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, prof. dr. Ovidiu Ghitta, Decan al Facultății de Istorie și Filosofie din Universitatea Babeș-Bolyai și Pr. Prof. dr. Cristian Barta, Decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai.
A urmat prima sesiune de conferințe, moderată de conf. dr. Ioan Cârja, în cadrul căreia au luat cuvântul: prof. dr. Ovidiu Ghitta, de la Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB, vorbind despre „Primele circulare ale episcopului Ioan Alexi”, prof. dr. Mónica Fuster Cancio, Universitatea Pontificală Santa Croce din Roma a vorbit în limba italiană despre „Apelul României pentru descoperirea rădăcinilor creștine ale Europei” (it. „L’appello alla Romania per la riscoperta delle radici cristiane dell’Europa”). În după-amiaza aceleași zile prof. dr. Ana Victoria Sima, de la Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB a ținut conferința despre „Cum a obținut Episcopia greco-catolică de Gherla primele burse pontificale la Roma? Un proiect educațional de la mijlocul secolului al XIX-lea”, iar Pr. Drd. Gabriel Hoza, de la Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB a prezentat un studiu despre repere generale din „Arhiva eparhială și administrația episcopală în Episcopia de Cluj-Gherla (1853-1948)”. Alte teme expuse au fost despre „Un proiect inedit din trecut cu posibilități de realizare în viitor: transferul reședinței mitropolitane de la Blaj la Cluj”, (Lect. dr. Lucian Turcu, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB),
„Episcopul Mihail Pavel. O evocare biografică” (Drd. Alexandru Haiduc, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB) și „Biserica episcopului Ioan Bob din Cluj, dincolo de legendă” (Pr. Protopop Nicolae Țap, Episcopia de Cluj-Gherla).
Potrivit organizatorilor, a doua zi, pe 24 noiembrie a.c., Simpozionul internațional „170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective” se desfășoară la Sala Club a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde vor conferenția: Pr. Prof. dr. Luboslav Hromjak, de la Institutul Pontifical Oriental din Roma despre Ridicarea eparhiei Hajdu-Dorogh („The erection of diocesi Hajdu-Dorogh”, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB), Pr. Conf. dr. Horea Ovidiu Pop, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB – departamentul Oradea („Câteva aspecte din activitatea episcopului Iuliu Hossu”), Drd. Daniel Barna, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB („Episcopul Iuliu Hossu, ocrotitor al lecturii și al activităților culturale în vremea celui de-al Doilea Război Mondial)”, Prof. Emerit dr. George Cipăianu, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB („Avatarurile unei familii de greco-catolici (1947-1953)”), Prof. dr. Marius Bucur, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB („Aspecte privind mișcarea petiționară din 1956 în Eparhia de Cluj-Gherla”).
Ultima parte a Simpozionului are loc la Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor” din Cluj Napoca, avându-l ca moderator de Prof. dr. Marius Bucur. Conf. dr. Ioan Cârja, de Facultatea de Istorie și Filosofie (UBB) va vorbi despre „Cum scriem istoria Bisericii în secolul XXI?” prin expunderea de considerații subiective, iar Pr. Prof. dr. Cristian Barta, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică (UBB) va susține conferința „Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică: considerații ecleziologice și canonice”. La final, va fi marcată încheierea Simpozionului prin expunerea concluziilor.
Vor susține un Intermezzo muzical: Soprana Alice Gavriliu și Cristina Mureșan la pian, și va fi vernisată Expoziția „Iconoferestre” a artistului plastic: Marian Furtună.
Biroul de Presă EGCO