Mons. Mariano Crociata, Episcop de Latina, în Italia, și vicepreședinte al COMECE (Comisia Conferințelor Episcopale din Europa), explică faptul că peisajul religios și creștin al continentului apare din ce în ce mai mult asemenea unui deșert: „Timpul Postului Mare este o oportunitate de a redescoperi rădăcinile creștine. Este esențial să avem privirea îndreptată spre cei din urmă. Nu ne putem separa unii de ceilalți”, a spus prelatul într-un recent interviu pentru Vatican News. „Postul Mare se prezintă ca o oportunitate de redescoperire a rădăcinile creștine, fiind în același timp un îndemn, iar Biserica are sarcina de a face ca acest îndemn să devină actual și viu”, a spus Mons. Crociata, menționând în acest sens mesajul pentru Postul Mare al Papei Francisc și inițiativa Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa care prevede ca, în fiecare zi din Postul Mare, să aibă loc o Sfântă Liturghie într-o țară diferită din Uniunea Europeană.

Referindu-se la modul în care Europa poate să redescopere credința, speranța și iubirea, cele trei virtuți utile pentru un bun parcurs în timpul Postului Mare, Mons. Crociata a spus: „Există trei sarcini de îndeplinit. Prima este redescoperirea esențialul: pandemia a avut efectul de a-i face pe toți să înțeleagă riscul de a fugi după lucruri inutile. Rugăciunea și postul pot fi un antidot valid împotriva acestei tentații. A doua sarcină este de a înțelege că suntem o singură comunitate, cu un destin comun: ceea ce afectează pe unul, îi afectează pe toți, și nu ne putem separa unii de ceilalți. Și, cea de-a treia sarcină este pregătirea pentru viitor pornind de la cei din urmă, de la cei care nu sunt în măsură să trăiască Postul Mare, care nu pot posti pentru că au multe probleme de înfruntat, care nu pot face acte de caritate pentru că sunt prea săraci. Este necesar să începem de la cei mai mici pentru a trăi în mod autentic viața creștină.”

„Trebuie să schimbăm orientarea culturală de bază, în primul rând noi, credincioșii. Trebuie să înțelegem că nu este vorba de a acționa ‘pentru’ cineva, ci de a începe să acționăm împărțind cu ceilalți, acceptând cel puțin o împărțire la nivel de angajament și responsabilitate”, a mai spus Mons. Mariano Crociata, referindu-se la oportunitatea oferită de Postul Mare pentru a combate deșertificarea spirituală a Europei.

Anca Mărtinaș

Sursa: Vatican News România