În 27-28 octombrie a.c. a avut loc la Centrul spiritual „Manresa” din Cluj-Napoca Adunarea Generală a Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi, Greco-Catolici, AGRU. Au participat 35 de delegaţi din cele șase eparhii ale Bisericii Greco-Catolice, laici și preoți. Din partea Eparhiei Greco-Catolice de Oradea au participat domnul Alin Bădiceanu, președinte AGRU eparhial Oradea, domnul dr. Potra Dorel, vicepreședinte Protopopiatul Marghita, domnul ing. Tig Petru, vicepreședinte al Protopopiatului Beiuș, și doamna ec. Luminița Tomi, secretar AGRU eparhial Oradea.

Vineri, 27 octombrie, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, după celebrarea Sfintei Liturghii, a urmat un program spiritual dedicat comemorării a 75 de ani de la arestarea episcopilor noștri, în prezența Preasfinţitului Claudiu, episcopul eparhial de Cluj, împreună cu Preasfințitul John Michael, episcop greco-catolic al Eparhiei de Canton (SUA).

Programul zilei de sâmbătă, 28 octombrie a.c., a început cu Sfânta Liturghie, la ora 8.00, în  Capela Centrului Spiritual  Manresa. După micul dejun servit împreună, a avut loc conferința părintelui Marius Taloș, SJ, cu tema: „Discernământul. Lucruri lumești văzute cu ochii lui Dumnezeu.”.

A urmat alegerea președintelui AGRU național și a Consiliului Director național, precum și numirea de către Consiliul director național a secretarului și a trezorierului. Astfel, noua structură de conducere pentru următorii trei ani este alcătuită din: preşedinte – prof. Alin Tat, vicepreşedinţi – Ioan Moldovan (AGRU arhieparhial), Vincențiu Cernea (AGRU eparhial București), Ștefania Isailă (AGRU eparhial Cluj-Gherla), Adrian Ciurcaș (AGRU eparhial Maramureș), Alin Bădiceanu (AGRU eparhial Oradea), secretar – Cristina Purice, trezorier – Anca Cundiev. Consiliul director național va fi completat cu încă un vicepreședinte din partea AGRU eparhial Lugoj, care urmează să fie ales în data 9 decembrie a.c..

În continuare, s-au discutat teme prioritare ale asociației la acest nou început de drum, precum strategia de dezvoltare a asociației prin înființarea de filiale parohiale, nevoia unei bune comunicări ad intra și ad extra, dar și proiecte la nivel național. Iată câteva  gânduri ale delegaților din Eparhia de  Oradea:

„Ceea ce este îmbucurător a fost să constat că,  jumatate dintre delegații AGRU din eparhii erau membri noi, unii dintre ei tineri. Ceea ce este un semnal optimist care denotă disponibilitate din partea laicilor pentru a se implica în munca de apostolat în cadrul Bisericii Greco-Catolice din Romania. Prin alegerea noii conduceri naționale a Asociației, sunt convins că laicii noștri vor avea un cuvânt de spus în reafirmarea identității Bisericii noastre, cu resursele și mijloacele adaptate la provocările actuale. Și, desigur, vom relua tradiția lăsată de Fericitul Espiscop Frențiu la Oradea, care a fost un mare susținător al asociațiilor de laici, ca munca noastră să contribuie la revigorarea vieții spirituale și culturale din fiecare parohie a eparhiei noastre” spune președintele AGRU eparhial Oradea, domnul Alin Bădiceanu.

„Bucuria revederii cu, pot spune, prietenii din teritoriu a fost mare. În  luna mai 2019 ne-am întâlnit ultima oară la Mănăstirea CMD din Sighet, de atunci au trecut 4 ani și jumătate iar bucuria revederii față în față, cu membrii vechi a fost foarte mare. De fapt fiecare Întâlnire Națională AGRU a fost motiv de bucurie și de creștere spirituală prin meditațiile primite, prin rugăciunile spuse împreună, prin împărtășirea experiețelor proprii din activitate noastră de ‘agriști’ în diverse eparhii” sunt impresiile mele, personale.

Domnul dr. Potra Dorel consideră că „armonia” a fost cuvântul de ordine  pentru el, la întâlnirea de la Cluj, iar dl. ing.Tig Petru ne-a mărturisit că „a fost onorat și împlinit că, la Întâlnirea Națională AGRU de la Cluj, s-au abordat situațiile colaborărilor membrilor din teritoriu, de la nivel de parohii, protopopiate și AGRU eparhial. Este de asemenea o bucurie prezența reprezentanților AGRU național ca invitați la sesiunea de toamnă a Sinodului Episcopilor Greco-Catolici, care se desfășoară de la 30-31 octombrie a.c. la Blaj”.

Cu Voia Domnului, următoarea Întâlnire Națională AGRU va avea loc în luna mai 2024, la Blaj.  Vă invităm, pe  toți,  la rugăciune pentru împlinirea misiunilor nou primite. Desigur,  continuăm rugăciunea și pentru membrii, simpatizanțiiAGRU eparhial Oradea și pentru preoți. În 27 noiembrie a.c., seara, ne vom întâlni la nivel eparhial (într-un loc comunicat ulterior) cu cei doritori să se roage și să  se implice în acțiunile și proiectele AGRU eparhial Oradea. Cu acea ocazie, vom împărtăși tuturor experiența Întâlnirii Naționale AGRU din acest sfârșit de săptămână. Vă așteptăm!

Lăudat să fie Isus  și Maria!

Luminița Tomi,  Secretar AGRU eparhial Oradea