Biserica catolică a ținut vineri, 27 octombrie a.c., o Zi de post, rugăciune și pocăință pentru pace în lume. Când papa Francisc a lansat această inițiativă spirituală, se declanșase de câteva zile conflictul din Țara Sfântă.

Violențele din Țara Sfântă au început după atacul terorist al grupării palestiniene Hamas în teritoriul israelian din 7 octombrie a.c., soldat cu aproximativ 1.300 de persoane ucise și sute de ostatici. Bilanțul cel mai dramatic în rândul populației israeliene după tragedia Holocaustului a atras riposta militară a statului israelian asupra Fâșiei Gaza.

Conflictul din Țara Sfântă este al treilea focar de război din ultimii ani, după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și reaprinderea ciocnirilor armate dintre Azerbaidjan și Armenia. Acestea s-au adăugat la cel puțin 25 de focare de război de pe toate continentele, despre care se vorbește mai puțin, dar care nu sunt, din acest motiv, mai puțin dramatice pentru parcursul anevoios al omenirii după recentele crize financiare, ecologice și sanitare care frânează speranțele unei ”normalități” a conviețuirii pașnice din ultimele decenii.

Cadrul general al omenirii de astăzi nu prezintă, de aceea, multe semne de speranță, dar papa Francisc îndreaptă iar și iar atenția tuturor către izvorul speranței într-o lume mai bună și o societate mai justă: rugăciunea, pocăința și refacerea fraternității. Aceasta este, de fapt, și perspectiva pe care papa Francisc o trasează la ”Rugăciunea pentru pace în lume”, organizată în seara de vineri, 27 octombrie a.c., în bazilica Sfântul Petru.

Alături de participanții la actuala adunare sinodală, au luat parte numeroși membri ai Colegiului cardinalilor, mii de credincioși și mai mulți membri ai Corpului Diplomatic.

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, Rugăciunea papei Francisc de la încheierea Orei de rugăciune ”Pcem in terris” din 27 octombrie 2023, desfășurată în bazilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului.

O, Marie, îndreaptă-ți privirea către noi! Suntem aici, în fața ta. Tu ești Mamă, cunoști strădaniile noastre și rănile noastre. Tu, Regină a păcii, suferi împreună cu noi și pentru noi, văzându-i pe numeroșii fii ai tăi încercați de conflicte, chinuiți de războaiele care sfâșie omenirea.

Este un ceas întunecos, acesta este un ceas de întuneric, Mamă. Iar în acest ceas întunecos ne cufundăm în ochii tăi luminoși și ne încredințăm Inimii tale, atentă la problemele noastre.

Inima ta nu a fost lipsită de neliniști și temeri. Câtă neliniște atunci când nu era loc pentru Isus în adăpost, câtă teamă când ați fugit în graba cea mai mare în Egipt pentru că Irod voia să-L ucidă, câtă angoasă când L-ați pierdut la templu!

Dar, Mamă, în încercări, tu ai fost curajoasă, ai fost îndrăzneață. Ți-ai pus încrederea în Dumnezeu și la neliniște ai răspuns prin grijă, la temeri prin iubire, la angoasă prin dăruire. Mamă, tu nu ai dat înapoi, ci ai luat inițiativa în momentele decisive. Te-ai dus în grabă la Elisabeta. La nunta din Cana, ai dobândit de la Isus prima minune. În Cenaclu, i-ai ținut pe discipoli uniți. Iar când pe Calvar o sabie ți-a străpuns sufletul, tu, o, Mamă, femeie umilă, femeie puternică, ai împletit noaptea suferinței cu speranța pascală.

Acum, Mamă, ia încă o dată inițiativa; ia-o pentru noi, în aceste vremuri sfâșiate de conflicte și devastate de arme. Întoarce-ți privirea milostivă asupra familiei umane, care a rătăcit calea păcii, care l-a preferat pe Cain în locul lui Abel și, pierzând simțul fraternității, nu mai regăsește atmosfera de casă. Mijlocește pentru lumea noastră aflată în pericol și tumult. Învață-ne să primim viața și să ne îngrijim de ea – de fiecare viață umană – și să respingem nebunia războiului, care seamănă moarte și șterge viitorul.

O, Marie, de multe ori ai venit în întâmpinarea noastră cerând rugăciune și pocăință. Noi, însă, luați cu treburile și distrați de atâtea interese mundane, am fost surzi la îndemnurile tale. Dar tu, care ne iubești, nu te-ai săturat de noi, Mamă. Ia-ne de mână. Ia-ne de mână și condu-ne la convertire, fă-ne să-L punem pe Dumnezeu pe primul loc. Ajută-ne să păstrăm unitatea în Biserică și să fim artizani de comuniune în lume. Amintește-ne importanța rolului nostru, fă-ne să ne simțim responsabili pentru pace, chemați să ne rugăm și să adorăm, să mijlocim și să reparăm pentru întregul neam omenesc.

O, Mamă, singuri nu putem reuși, fără Fiul tău nu putem face nimic. Dar tu ne duci înapoi la Isus, pacea noastră. De aceea, Maică a lui Dumnezeu și a noastră, venim la tine căutând un adăpost în Inima ta neprihănită. Invocăm mila, Maică a milei; pacea, Regină a păcii! Scutură sufletele celor prinși în capcana urii, convertește-i pe cei care hrănesc și întrețin conflictele. Șterge lacrimile copiilor – ei plâng atât de mult în această oră – ajută-i pe cei singuri și pe bătrâni, sprijină-i pe cei răniți și pe bolnavi, ocrotește-i pe cei care au fost nevoiți să-și părăsească patria și pe cei dragi, consolează-i pe cei descurajați, retrezește speranța.

Îți încredințăm și îți consacrăm viețile noastre, fiecare fibră a ființei noastre, ceea ce avem și ceea ce suntem, pentru totdeauna. Îți consacrăm Biserica pentru ca, mărturisind lumii iubirea lui Isus, să fie semn de concordie și instrument de pace. Îți consacrăm lumea noastră, îndeosebi țările și regiunile aflate în război.

Poporul credincios te numește aurora mântuirii. O, Mamă, deschide raze de lumină în noaptea conflictelor. Tu, locuință a Duhului Sfânt, inspiră căi de pace celor care conduc popoarele! Tu, Doamnă a tuturor popoarelor, împacă-i pe fiii tăi, seduși de rău, orbiți de putere și de ură. Tu, care ești aproape de fiecare, scurtează distanțele noastre. Tu, care ai compasiune față de toți, învață-ne să avem grijă de ceilalți. Tu, care dezvălui blândețea Domnului, fă-ne martori ai mângâierii sale. Tu, Mamă, Regină a păcii, revarsă în inimile noastre armonia lui Dumnezeu. Amin.

Vatican News – pr. Adrian Dancă