Sub egida Episcopiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea și a Consiliului Județean Sălaj, parohia greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Iaz – Protopopiatul Șimleu – în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, ne invită să luam parte pe 15 octombrie 2023 la manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la vizita canonică a Fericitului Episcop Iuliu Hossu la Iaz, încununată în urmă cu un secol de sfințirea bisericii greco-catolice a locului (biserica veche). De asemenea, se împlinesc la Iaz două decenii de la sfințirea bisericii noi, în care au fost realizate în ultimii ani ample lucrări de renovare interioară și exterioară. Cu aceeași ocazie, pe 15 octombrie a.c., va fi sfințită pictura din biserica parohială. Evenimentul va fi transmis de Maria TV și Radio Maria România.

În acest sens, de la ora 10.30 va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească, de PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, urmată de sfințirea lucrărilor picturale. În aceeași zi, de la ora 12.15, la biserica greco-catolică din Iaz va avea loc conferința „Credința noastră este viața noastră”, susținută de dr. Marin Pop, șef al secției Muzeografie-muzee locale în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, de pr. Nicolae Bodea, protopop de Șimleu, originar din Iaz, domnul Nicolae Criste, primarul comunei Plopiș, și Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO, pr. Pop Vasile, paroh al parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Iaz ne-a spus despre evenimentul pe care îl va găzdui că întregește un vis început odată cu vizita Sf. Părinte Papa Francisc în România, la a cărui Sfântă Liturghie de la Blaj a participat împreună cu mai mulți credincioși ai parohiei Iaz. „Atunci ne-a inspirat Spritul Sfânt și am hotărât să facem pictura în biserica noastră. Dorința a devenit realizabilă, prin talentul artistului plastic Marian Furtună din Cluj-Napoca, apropiat al parohiei, care a  realizat această operă. S-a început în 2019 cu partea altarului, în 2020 a fost pictat naosul edificiului, iar în 2021 a fost pictat pronaosul sau corul bisericii”.

Credința noastră este viața noastră!” sunt cuvintele rostite de cardinalul Iuliu Hossu în întunericul temniței în care a fost pus, dar care dăruiesc Lumină până în zilele noastre, cum citim în cartea cu același nume dedicată Fericitul Episcop Martir Iuliu Hossu, de la a cărui vizită centenară la Iaz vor fi evocate în cadrul Conferinței omonime momente istorice, date concrete și reflecții spirituale.

Sunteți așteptați cu toții la eveniment!

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi