Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, în calitate de Arhiepiscop Major, după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în sesiune ordinară de primăvară în perioada 7-8 iunie 2023, și după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe Preasfinţia Sa Ioan Călin BOT, în prezent Episcop titular de Abritto și Administrator al Eparhiei de Lugoj, în funcția de Episcop Eparhial al Eparhiei de Lugoj.
Înscăunarea noului Episcop Eparhial va avea loc joi, 20 iulie 2023, în Sărbătoarea Sfântului Profet Ilie Tesviteanul. Ulterioare detalii legate de acest eveniment vor fi anunțate în zilele următoare.
Biroul Arhieparhial de Presă al Episcopiei de Lugoj
***
Călin Ioan Bot este originar din localitatea Tihău (SJ) fiind născut la 24 iulie 1970 în Comuna Surduc (SJ).
Între anii 1991-1995 a studiat teologia la Institutul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.
A fost hirotonit diacon la 15 august 1995, în localitatea Nicula (CJ), de către Î.P.S. George Guțiu, iar în 10 septembrie 1995 a fost hirotonit preot în localitatea Tihău (SJ), de către P.S. Vasile Hossu.
Între 1995-2000 a îndeplinit funcția de director educativ în cadrul Institutului Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, Cluj-Napoca, iar între 2000-2002 a fost Rector interimar al aceluiași Institut.
A urmat între 2002-2003 Cursul de Formarea Formatorilor din Seminarii organizat de Congregaţia pentru Educaţia Catolică în colaborare cu Institutele de Spiritualitate şi Psihologie din cadrul Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma.
Între 2003-2005 a urmat cursurile de Masterat în Spiritualitate în cadrul Institutului de Spiritualitate al Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma, finalizat cu lucrarea „Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu pornind de la tratatul De Trinitate a Sf. Augustin”.
În perioada 2005–2017 a fost Consilier Eparhial și Rector al Seminarului Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.
În perioada 2017–2020 Mons. Călin Ioan Bot a îndeplinit funcția de Protosincel (Vicar general) al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
În data de 16.01.2020 Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică l-a ales pe Mons. Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar pentru Eparhia de Lugoj, iar Preafericitul Părinte Papa Francisc și-a dat acordul cu privire la această alegere în data de 22 ianuarie 2020, încredințându-i sediul titular de Abritto.
A fost hirotonit episcop pe data de 21 iunie 2020 în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj prin punerea mâinilor Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Episcopi co-consacratori au fost Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei de Lugoj și Preasfințitul Claudiu-Lucian Pop, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, la acea dată Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore.
Ca urmare a vacantării Scaunului Eparhial de Lugoj, la data de 16.03.2023 Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, l-a numit pe PS Călin Ioan Bot, Administrator al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj.