Duminică 28 mai, Preasfințitul episcop Virgil Bercea a efectuat o vizită pastorală în Parohia „Sfânta Familie” din Zalău. Ierarhul a celebrat Liturghia arhierească în biserica parohială. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul a evocat pe Părinții Sinodului I de la Niceea și opera lor, dar și personalitatea unor lideri naționali ai Revoluției de la 1848-1849.

După Sfânta Liturghie a avut loc prezentarea lucrării „Geniul greco-catolic românesc”, disponibilă atât sub formă de album, cu imagini foarte sugestive, cât și sub formă de volum care conține doar text. Prezentarea a fost făcută de doamna Conf. Univ. Dr. Laura Stanciu, care a realizat acest album deosebit, împreună cu reputatul teolog și istoric al creștinismului antic Cristian Bădiliță. Doamna Stanciu a amintit faptul că volumul se dorește a fi o restituire a operelor și faptelor marilor personalități pe care le-a dat Biserica Română Unită și nu se adresează doar intelectualilor, fiind accesibil și cititorului mediu binevoitor. Totodată autoarea a mulțumit Preasfințitului Virgil pentru sprijinul acordat în vederea editării albumului dar și a altor lucrări.

Preasfințitul și-a exprimat aprecierea față de demersul istoriografic în care este implicată doamna Laura Stanciu, apoi a amintit câteva personalități prezentate în lucrare dar și faptul că există adesea riscul ca oameni deosebiți și faptele lor să nu fie popularizate, ci date uitării.

Părintele protopop Valer Părău le-a mulțumit ambilor invitați, exprimându-și speranța că biserica noastră va mai găzdui și în viitor astfel de evenimente.

După-amiază, Preasfințitul Virgil a fost prezent la comemorarea marelui om politic și revoluționar pașoptist Simion Bărnuțiu la Gorgana, locul unde, în dimineața zilei de 28 mai 1864 a trecut în eternitate. Împreună cu mai mulți preoți sălăjeni a oficiat slujba de pomenire pentru fruntașul național, în cadrul unei manifestări la care au participat și au ținut cuvântări mai mulți reprezentanți ai autorităților locale.

 

                                                                                Pr. Ciprian Robotin