A treia zi Întâlnirii Episcopilor Bisericii Catolice de rit oriental din Europa care se desfășoară la Atena, în perioada 18-21 septembrie 2023, a început cu o Sfântă Liturghie arhierească celebrată la Mănăstirea Pammakaristos din Nea Makri (Attica) de Preasfinția Sa Manuel Nin (O.S.B.), Exarh apostolic al Bisericii Greco-Catolice din Grecia, împreună cu toți ceilalți episcopi și participanți la Întâlnire.

Prima parte a zilei a fost dedicată unei conferințe cu titlul „Provocările sacerdotale din secolul al XXI-lea. Raportul dintre episcop și clerul căsătorit”, susținută de arhidiaconul Janos Nyrian. Conferința a fost urmată de intervenția episcopului greco-catolic ucrainean Bohdan Dzjurach, Exarh apostolic în Germania și Scandinavia, și o sesiune de dialog a participanților.

A doua parte a zilei cuprinde o vizită culturală în capitala Greciei, mai precis a colinei Areòpago, cu posibilitatea de a vizita Acropola Atenei, una dintre cele mai reprezentative din Grecia Antică, declarată patrimoniu universal al UNESCO din 1987.

La finalul zilei de 20 septembrie a.c., episcopii catolici de rit oriental europeni vor celebra slujba Vecerniei în Catedrala „Sf. Grigore Iluminatorul”, la Ordinariatul pentru catolicii de rit armean din Grecia.

Întâlnirea Episcopilor Bisericii Catolice de rit oriental din Europa, organizată de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene, se încheie joi, 21 septembrie a.c., bucurându-se de participarea mai multor episcopi greco-catolici din țara noastră, printre care PSS Virgil Bercea, episcop-greco-catolic al Eparhiei de Oradea.

Birou Presă EGCO

Foto: Eugen Ivuț