foto: Vatican Media

Papa Francisc a făcut în dimineața zilei de sâmbătă, 29 aprilie 2023, a doua zi a călătoriei sale apostolice în Ungaria, o vizită la comunitatea greco-catolică din Budapesta, rugându-se cu catolicii de rit bizantin în biserica Ocrotirea Maicii lui Dumnezeu. După ce s-a întâlnit cu migranții și refugiații la biserica Sf. Elisabeta a Ungariei, Sfântul Părinte s-a deplasat la biserica din apropiere care deservește credincioșii catolici de rit bizantin. Papa a fost întâmpinat la intrare de Arhiepiscopul Péter Fülöp Kocsis, Arhiepiscop Mitropolit de Hajdúdorog, și împreună au mers spre iconostas, în timp ce corul cânta pe fundal.

După un scurt schimb de saluturi cu Arhiepiscopul, a urmat un moment de rugăciune, condus de Papa Francisc, împreună cu comunitatea. Papei i s-a înmânat o cruce și a binecuvântat comunitatea greco-catolică din Ungaria. Construită în 1881 după planurile lui Győző Czigler, în stil neo-roman, biserica a aparținut inițial parohiei romano-catolice din cartier. Întrucât numărul credincioșilor a crescut rapid, a fost ales un teren mare în mijlocul aceleiași piețe pentru a se construi o biserică mai mare. Astfel s-a născut biserica parohială neo-gotică Sfânta Elisabeta a Ungariei, după planurile lui Imre Steindl. Prin urmare, în 1904, clădirea goală de atunci a fost dată parohiei greco-catolice, care nu avea încă o biserică proprie și care, până atunci, funcționase în biserica universității.

Biserica Greco-Catolică Maghiară a fost reorganizată de Papa Francisc la 20 martie 2015, fiind ridicată la rangul de Biserică Mitropolitană sui iuris. Episcopii greco-catolici din Ungaria sunt membri ai Conferinței Episcopale Maghiare cu drept de vot. Statutul de Mitropolie sui iuris face ca Biserica Greco-Catolică să fie complet independentă din punct de vedere juridic față de Biserica de rit latin locală, fără a pune în nici un fel sub semnul întrebării deplina sa comuniune ecleziologică cu Papa.

Sursa: www.catholica.ro