Vă propunem reflecția arhiepiscopului de Canterbury, de la finalul călătoriei în Sudanul de Sud, în care a fost alături de papa Francisc și de moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoţiei. „Creștinii s-au obișnuit să trăiască separat, dar este normal ca Biserica să lucreze ca o singură Biserică” – a spus arhiepiscopul de Canterbury în interviul realizat de directorul nostru editorial, Andrea Tornielli, în avion, la întoarcerea din Sudanul de Sud.

Vatican News – 7 februarie 2023. „Cred că această călătorie are un efect la nivel local, în Sudanul de Sud, unde mă voi întoarce, și un efect la nivel global. Faptul că acești trei lideri religioși s-au întâlnit pentru prima dată – cu siguranță de la Reformă încoace, înainte de care două dintre aceste Biserici e nu existau –  cred că este un semn de speranță pentru pace și reconciliere în întreaga lume. Dacă reprezentanții celor care au petrecut 150 de ani omorându-se unii pe alții și următorii 300 de ani condamnându-se reciproc pot acum să caute împreună pacea și reconcilierea, atunci oricine poate face acest lucru. De obicei nu-l port, dar în acest moment port inelul pe care papa Paul al VI-lea l-a dăruit predecesorului meu Michael Ramsey, în anii ’60, ca primul semn al legăturii dintre Bisericile noastre. Iar această legătură –  acel inel –  și apoi cârja pastorală pe care papa (n.n.Francisc) mi-a dăruit-o în 2016, împreună ne vorbesc cu forță despre o schimbare a inimii. Acest lucru mă duce cu gândul la Sudanul de Sud. Avem nevoie de o schimbare a inimii. Mișcarea Duhului Sfânt în biserici, în special multe grupuri din cadrul mișcării carismatice, aș spune, și relațiile dintre comunități la nivel local, au doborât multe dintre barierele care ne separau și ne-au permis să experimentăm ecumenismul. Astfel, ecumenismul a fost pus în practică” – a spus arhiepiscopul Welby, răspunzând la Întrebarea cu privire la impresia pe care i-a lăsat-o pelerinajul de pace și reconciliere efectuat împreună cu papa Francisc și cu moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoției.

Cu referire la semnificația pe care pelerinajul celor trei lideri îl are pentru viitor, pentru alte țări și alte situații, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby a spus:  „Există o singură înviere, care este sursa vieții noastre. Există un singur Dumnezeu răstignit, care este sursa iertării noastre. Există un singur Duh, așa cum spune apostolul Paul în Prima Scrisoare către Corinteni, care este sursa vieții Bisericii și a darurilor noastre. Dumnezeu a făcut tot ceea ce face posibilă împăcarea noastră.

Doar mândria umană se opune. De asemenea, într-o anumită măsură, această mândrie nu este conștientă, ci este, ca în cazul cuplurilor pe care le-am întâlnit la consiliere matrimonială, care au trăit vieți separate timp de mulți ani. Și s-au obișnuit să trăiască separați. Ei consideră că este normal. Trebuie să ni se reamintească în mod constant acest lucru și sper că această călătorie le va reaminti oamenilor că este normal ca Biserica să lucreze ca o singură Biserică. Ceea ce consider anormal este să fii în competiție. Nu știu cât de profund a ajuns să fie ecumenismul. Este larg răspândit, dar nu sunt sigur că este suficient de adânc prezent în inimile multor lideri creștini din întreaga lume. Cu toții avem nevoie de o confruntare cu Cristos care ne cheamă și ne spune: ‘Urmează-mă’…”.

Sursa: vaticannews