COMECE și Grupul Santa Marta au susținut pe 14 februarie 2024 o conferință la Parlamentul European, subliniind contribuția pozitivă pe care Bisericile și organizațiile bazate pe credință o oferă luptei împotriva traficului de ființe umane, protejând victimele și responsabilizând făptuitorii.
COMECE: „Traficul de persoane nu este o crimă inevitabilă. Angajamentul pe termen lung al tuturor actorilor sociali, economici, religioși, culturali și politici poate duce la câștigarea acestei bătălii!”
Intitulată „Rolul Bisericilor și al organizațiilor bazate pe credință în combaterea traficului de ființe umane”, conferința a servit drept platformă pentru a sublinia rolul Bisericilor și al organizațiilor care au la bază credința în combaterea traficului de persoane. Concentrându-se pe inițiativele catolice și ecumenice derulate până acum, s-au evidențiat aspectele multiple ale acestei crime odioase, împărtășindu-se experiențe și strategii pentru abordarea traficului de persoane atât la nivel local, cât și la nivel global.
Traficul de ființe umane este o infracțiune extrem de profitabilă, care implică o invizibilitate care face dificilă urmărirea penală și tragerea la răspundere a făptuitorilor. Potrivit domnului Kevin Hyland, director strategic al Grupului de lucru Santa Marta din Vatican, „este esențial să fie eliminate stimulentele financiare care fac ca sume uriașe de bani viciați din sclavia umană să curgă în buzunarele bandelor criminale”.
Ivonne van de Kar, co-președinte al organizației Religious in Europe Networking Against Trafficking and Exploitation (RENATE) a încurajat cetățenii obișnuiți și companiile de afaceri să fie conștienți de traficul de persoane, luptând împotriva lanțurilor de aprovizionare care nu sunt exploatate prin muncă.
„În timp ce reglementările și cadrele legale sunt în vigoare, implementarea lor este ineficientă”, a declarat Rev. William Kenney CP, episcop auxiliar emerit de Birmingham și membru al Grupului Santa Marta. Episcopul Kenney a subliniat, de asemenea, dimensiunea ecumenică și interreligioasă a luptei împotriva traficului de persoane.
Participanții la evenimentul COMECE-SMG împotriva traficului de persoane desfășurat la Parlamentul European au evidențiat și legătura dintre pornografia infantilă și traficul de persoane, precum importanța stabilirii de alianțe și platforme pentru promovarea ajutorului în cooperarea pentru combaterea acestui fenomen. S-a făcut referire la combaterea recoltării de organe și a maternității surogat și la necesitatea sprijinirii societății civile și a Bisericilor pentru a derula eficient proiecte legate de prevenirea și restabilirea demnității victimelor.
Evenimentul a fost organizat de Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) și Grupul Santa Marta, o organizație de caritate împotriva traficului de persoane lansată în 2014 cu scopul de a acționa drept catalizator pentru ca forțele de ordine, societatea civilă și Biserica să conlucreze pentru a combate această crimă globală. Evenimentul a fost găzduit la Parlamentul European, la Bruxelles, de europarlamentarul Juan Ignacio Zoido Álvarez (PPE – Spania).
COMECE este angajată în pledoaria cu instituțiile Uniunii Europene pentru politici care să abordeze fenomenul traficului de persoane, să sprijine victimele și să tragă la răspundere făptuitorii, invitându-ne în acest context să facem apel la ultima contribuție a COMECE pe această temă, accesibilă aici.
Totodată, Sfântul Părinte Papa Francisc în mesajul Mesajul Sanctității Sale pentru a X-a Zi mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului cu ființe umane (8 februarie a.c.) făcea apel „să ne ajutăm unii pe alții ca să reacționăm, să ne deschidem viețile, inimile față de atâția frați și surori care sunt tratați ca sclavi”, căci „niciodată nu este prea târziu pentru a decide să facem acest lucru”. În mod contrar, sublinia Pontiful, „cultura indiferenței ne anesteziază”.
Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) – Biroul de Presă EGCO