Programul manifestărilor de la Roma

Sub genericul ”Iubirea familială, vocație și cale de sfințenie”, se desfășoară la Roma în zilele 22-26 iunie 2022 a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Întâlnirea urmează un format inedit, cu manifestări la Roma și în fiecare dieceză sau eparhie, din cauza pandemiei de Covid-19 și a dificultăților de călătorie. Manifestările se încheie cu un Mandat pe care papa Francisc îl încredințează familiilor.

Într-un timp de fragmentare interioară și de retragere în spațiul individual, Biserica nu încetează să vestească ”Evanghelia familiei”, iar la șase ani de la îndemnul apostolic ”Amoris Laetitia”, organizează în zilele 22-26 iunie 2022 cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, având ca temă generală ”Iubirea familială, vocație și cale de sfințenie”. Din cauza restricțiilor sanitare și a dificultăților de călătorie a familiilor, s-a optat pentru un format inedit, ”extraordinar și multicentric”, cu manifestări la Roma, locul anunțat înainte de pandemia de Covid-19, dar și în fiecare dieceză sau eparhie din lume.

Un format ”extraordinar și multicentric”

Roma, așadar, este centrul principal al manifestării, dar în aceleași zile, fiecare dieceză și eparhie a fost îndemnată să promoveze o întâlnire locală pentru propriile familii și comunități. ”De această dată”, a spus papa Francisc în mesajul video de prezentare a formei extraordinare a evenimentului, ”va exista o oportunitate providențială de a realiza un eveniment mondial în măsură să implice toate familiile care doresc să se simtă parte a comunității bisericești”. ”Acolo unde e posibil”, spunea în continuare Sfântul Părinte, ”invit comunitățile diecezane să programeze inițiative pornind de la tema Întâlnirii. Vă cer să fiți vivace, activi și creativi, pentru a vă organiza împreună cu familiile, în sincronizare cu cele ce se desfășoară la Roma”. Recent, la rugăciunea ”Îngerul Domnului” din 19 iunie a.c., papa a ținut să mulțumească episcopilor, parohilor și lucrătorilor pastorali care au convocat familiile la momentele de reflecție, celebrare și sărbătoare, dar mai ales ”soților și familiilor care vor da mărturie despre iubirea familială ca vocație și cale de sfințenie”.

Programul Întâlnirii Familiilor și participarea papei Francisc

La Roma, a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor începe în seara de miercuri, 23 iunie a.c., în prezența Sfântului Părinte, cu ”Festivalul Familiilor”, la ora 18.00, în Aula Paul al VI-lea.

Joi, după Sfânta Liturghie în limba engleză de la ora 8.30, celebrată la Altarul Mărturisirii din bazilica Sfântul Petru, sunt prevăzute, în Aula Paul al VI-lea, patru mese rotunde – Soții și preoții, împreună pentru a edifica Biserica, Tinerii și bătrânii împreună pentru Biserica de mâine, Iubirea familială la încercare și A însoți paternitatea și maternitatea – și două conferințe: Biserica domestică și sinodalitatea și Însoțirea din primii ani de căsătorie. Invitații la microfon provin din Statele Unite ale Americii, Italia, Letonia, Burundi, Liban, Spania, Brazilia, Africa de Sud și Canada. După rugăciunea finală, participanții sunt așteptați la bazilica Sfântul Ioan din Lateran, catedrala Romei, pentru un concert special și vizite cu ghid la istoricul Palat al Lateranului.

Vineri, 24 iunie a.c., după Sfânta Liturghie în italiană, la 8.30, celebrată la Altarul Mărturisirii din bazilica Sfântul Petru, sunt abordate alte tematici, prezentate tot în Aula Paul al VI-lea. Cele două conferințe ale zilei au ca temă Identitatea și misiunea familiei creștine și Catehumenatul matrimonial, în timp ce trei mese rotunde abordează tematici precum A fi creștini în era digitală, Vocația și misiunea în periferiile existențiale și Formarea însoțitorilor și formatorilor. Invitații la microfon provin din Franța, Italia, Brazilia, Olanda, Belgia, Argentina, Statele Unite ale Americii, Spania și Taiwan.

Agenda de sâmbătă, 25 iunie a.c., începe cu Adorația Euharistică la ora 8.45 în Aula Paul al VI-lea, urmând ca în același spațiu să aibă loc o conferință, pe tema ”Beltrame Quattrocchi: familia, cale de sfințenie”, și două mese rotunde: ”Drumuri de sfințenie” și ”Suplimentul despre soții sfinți”. Vorbitorii provin din Italia, Statele Unite ale Americii, Paraguay, Indonezia și Australia. Manifestările zilei se încheie cu Sfânta Liturghie prezidată la 17.15 de papa Francisc în Piața Sfântul Petru.

A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor se încheie duminică, 26 iunie a.c., cu rugăciunea ”Îngerul Domnului” și ”Mandatul” pe care papa Francisc îl încredințează familiilor.

Sursa: vaticannews.va