Părintele Paul Popa, director al Biroului Pastoral pentru Laici din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a fost numit asistent spiritual în Europa al Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMEC-WUCT, în traducere UMPC), organizație internațională catolică recunoscută de Sfântul Scaun, cu statut consultativ la Consiliul Europei, Ecosoc, Unesco și Unicef. Promovând solidaritatea, dialogul și cooperarea între diferitele realități și instituții educaționale, Uniunea Mondială a Profesorilor Catolici dorește prin aceasta să consolideze relațiile și misiunea acestei organizații în Europa, îndeosebi în Europa de Est.

„Pr. Paul Popa activează de mai mulți ani în UMPC – mai exact, din 2011, îmbunătățind formarea profesorilor și interacționarea cu alte asociații catolice de profesori din întreaga lume” se citește în scrisoarea de numire trimisă de prof. Jan de Groof, președinte UMPC, în care se apreciază de asemenea „angajamentul generos al Excelenței Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, și al părintelui Paul Popa în promovarea și încurajarea schimburilor internaționale și a extinderii Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici”. De amintit aici, participarea mai multor profesori de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” la reuniunile organizației și colaborările desfășurate până acum cu UMPC. De asemenea, Preasfinția Sa Virgil, în calitate de președinte al Comisiei pentru învățământ în cadrul Sinodului Bisericii Române-Unite cu Roma, Greco-Catolică, a participat la adunările generale ale UMPC la Roma.

Odată cu acestă numire, părintele Paul Popa va coopera cu Comitetul Executiv al Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici în diferitele activități pe care le vor planifica împreună pe viitor.  Comitetul executiv este alcătuit în prezent din: ÎPS Vincent Dollmann, arhiepiscop de Cambrai (Franța), prof. Jan De Groof (președinte), dr. Giuseppe Desideri (secretar general), prof. Caroline Healy (trezorier), dr. Giovanni Perrone (consilier special).

Originile UMPC datează din 1908, când președinții asociațiilor de profesori catolici din Austria, Olanda, Elveția și Germania au lansat ideea unei reuniuni internaționale a profesorilor catolici. Uniunea a fost refondată la Roma în 1951 cu denumirea actuală.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi