„Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfânta Liturghie greco-catolica în biserica parohiala din Fizis, protopopiatul de Beius.
Biserica greco-catolica din localitate a fost confiscata de regimul comunist în 1948 si data Bisericii Ortodoxe, odata cu scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice. Dupa caderea regimului comunist greco-catolicii din localitate au cerut constant reprezentantilor Bisericii Ortodoxe sa fie lasati sa celebreze alterntiv în biserica, cerere respinsa de partea ortodoxa.
În urma refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe de a permite greco-catolicilor accesul în biserica din Fizis, în 2007 parohia greco-catolica din localitate a deschis proces pentru recuperarea bisericii. Procesul a fost câstigat definitiv si irevocabil pe data de 5 martie 2013 de catre parohia greco-catolica, la Înalta Curte de Casatie si Justitie.
Pe data 3 septembrie, 2013, reprezentantii parohiei ortodoxe din Fizis au predat pe cale amiabila biserica greco-catolica din localitate parohiei greco-catolice al carei paroh este Pr. Adrian Man. Reprezentantii parohiei ortodoxe au refuzat celebrarea alternativa, solutie practica propusa înca de la început de catre partea greco-catolica, eliberând lacasul de cult.
Pâna la intararea în biserica, greco-catolicii din Fizis si-au desfasurat serviciile religioase într-o sala de clasa din scoala din localitate.