Foarte entuziasmați și cu multă bucurie ne apropiem de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Hristos, sărbătoarea întregii creștinătăți, în care motivele de speranță, alături de glasul blând al colindătorilor răsună în fiecare colț al umanității și se înalță până în înaltul cerului pentru a vesti faptul că s-a născut un prunc, Mesia, Fiul lui Dumnezeu, cel care a venit în lume pentru a restabili în om chipul lui Dumnezeu.

Cu această ocazie, comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, a avut prilejul și marea bucurie să-i primească în perioada 16-17 decembrie 2022, pe cei din comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic ,,Buna Vestire” din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cu sediul la Blaj, conduși fiind de către Părintele Florian Guțiu, rectorul Seminarului Teologic și de către Părintele Ciprian Suciu, vicerectorul aceluiași institut.

Sâmbătă, 17 decembrie, Sfânta Liturghie, care a fost săvârșită în Biserica Seminarului a fost celebrată de către Părintele Florian Guțiu și Ciprian Suciu, din cadrul Seminarului din Blaj, și de către Părintele Anton Cioba, Alin Vara, Anton Rus, Florin Bode, Antoniu Suciu și ipodiaconul Andrei Alexa, din partea Seminarului din Oradea. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite în mod special de către comunitatea Seminarului Teologic din Blaj.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Florian Guțiu. Acesta a subliniat importanța sărbătorii Nașterii Domnului Isus Hristos pentru umanitatea aceasta, în care pare că semnificația adevărată a Crăciunului s-a pierdut. Totodată, și-a manifestat bucuria pentru faptul că are ocazia de a se afla, în această ultimă săptămână înainte de marea sărbătoare, împreună cu comunitatea soră din Oradea, vestind împreună Nașterea celui pe care-l așteptăm cu drag.

Această bucurie și vestirea Nașterii Domnului a continuat pentru cele două comunități teologice prin primirea Preasfințitului Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, în Aula Magna a Seminarului din Oradea, unde i-au vestit Preasfinției Sale Nașterea Pruncului Isus, prin mai multe colinde vechi, tradiționale, din diferite părți ale țării.

În încheiere, cele două comunități au cântat împreună Troparul Nașterii Domnului, iar Părintele Florin Guțiu, rectorul Seminarului din Blaj, a cântat condacul Nașterii. În cele din urmă, Preasfințitul Virgil a mulțumit celor două Seminarii pentru toată implicarea și i-a oferit Părintelui Guțiu o cruce pectorală specială, realizată cu ocazia aniversării a 230 de ani de la înființarea Seminarului nostru din Oradea, în semn de respect și prețuire, care să-i amintească mereu de Oradea. Totodată, Preasfințitul Virgil a împărțit seminariștilor mai multe cadouri.

Momentele de comuniune au continuat, cele două comunități luând prânzul alături de Preasfințitul Virgil, având astfel ocazia să-și împărtășească din experiența personală și având un moment de dialog fratern.

Întâlnirea s-a încheiat prin vizita unui grup de copii din Ucraina, care a sosit la Seminarul din Oradea pentru a-l colinda pe Preasfințitul Virgil Bercea și pe seminariștii orădeni și blăjeni. Acești copii sunt integrați în cadrul școlii realizate pentru ei în cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea. Acolo țin pasul cu ceilalți copii ucraineni din țara lor prin cursurile online la care participă, sau prin cursurile organizate aici cu ajutorul personalului autorizat și instruit întocmai. Micii colindători, care au fost nevoiți să fugă din calea războiului și să-și abandoneze casele, au colindat cu un strop de fericire pe față, strop pe care doar Isus Hristos îl poate oferi unui om pus într-o asemenea situație. Preasfințitul Virgil Bercea le-a oferit, cu mult drag, cadourile pe care Moș Crăciun le-a lăsat sub bradul din Aula Magna pentru aceștia.

Dorim să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste momente de har și pace pe care ni le-a oferit în aceste zile minunate. Îi mulțumim Preasfințitului Virgil Bercea pentru că ne-a fost alături și comunității Seminarului ,,Buna Vestire” din Blaj pentru că ne-a onorat invitația și dorim pe această cale să le adresăm o nouă invitație, ca în cel mai scurt timp posibil să revină în Oradea, unde să petrecem un nou timp de binecuvântări de la Tatăl.

Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim grupului de copii din Ucraina, care s-au gândit să ni-l vestească pe Cel care se va Naște, pe Cuvântul Întrupat.

Sărbători fericite tuturor. Lumina lui Hristos, care luminează tuturor, să se coboare în acest an, prin Nașterea Mântuitorului nostru, în viața și în inimile fiecăruia dintre voi.

                                                                                                          Luca Brîndușe

                                                                                                          Anul I

Sursa: seminaroradea.ro