În cadrul unei conferințe de presă desfășurată în Vatican pe 14 decembrie a.c. a fost prezentată întâlnirea pentru etapa continentală a Sinodului despre sinodalitate, care pentru Europa se va desfășura la Praga, în perioada 5-12 februarie 2023. Evenimentul este organizat de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), în colaborare cu Conferința Episcopală din Cehia și Arhidieceza de Praga.

La conferința de presă desfășurată în Sala Marconi de la Radio Vatican (Vatican News) au luat cuvântul Excelența Sa mons. Gintaras Grušas, Președintele CCEE, și Eminența Sa cardinalul Jean-Claude Hollerich, Vicepreședinte al CCEE și Relator General al Sinodului despre sinodalitate convocat de Papa Francisc pentru 2021-2024.

La etapa sinodală europeană, convocată pentru prima dată în istoria sinoadelor Bisericii Catolice, sunt așteptați la Praga 200 de participanți: 156 delegați ai Conferințelor Episcopale din Europa – președintele fiecărei Conferințe Episcopale naționale din Europa însoțit de trei reprezentanți, 44 de oaspeți invitați de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) ca exponenți ai realităților ecleziale cele mai reprezentative la nivel european și 10 delegați aleși de fiecare dintre cele 39 de Conferințe Episcopale din Europa. Acestora li se vor alătura alți 390 de participanți în formă on-line (hibridă). Întâlnirea de la Praga se va desfășura în două etape: prima, între 5 și 9 februarie 2023, la care vor participa toți delegații Conferințelor Episcopale naționale, iar cea de a doua etapă, între 9 și 12 februarie 2023, la care vor lua parte exclusiv președinții Conferințelor Episcopale din Europa. La întâlnirea privind etapa continentală europeană a Sinodului despre sinodalitate vor participa și delegați fraterni ai altor confesiuni creștine. De asemenea, pe tot parcursul Adunării Sinodale Continentale au fost invitate toate comunitățile de viață contemplativă din Europa să se unească în rugăciune, în mod special prin adorația continuă în tăcere.

După marea intuiție a Papei Francisc de a convoca un Sinod asupra sinodalității, întreaga Biserică este angajată în acest amplu proces sinodal de ascultare și dialog. Încheiată recent atât faza eparhială, cât și cea națională, odată cu publicarea Documentului pentru Sinodul Continental, a început cea de-a treia fază, faza continentală.

„Vrem să mergem împreună”, a subliniat președintele CCEE, ES mons. Gintaras Grušas, reiterând îndemnul Papei Francisc în discursul de la începutul parcursului sinodal (pe 9 octombrie 2021): „să experimentăm o Biserică care primește și trăiește darul unității și este deschisă la vocea Spiritului Sfânt”, să fim cu adevărat o „biserică sinodală, o biserică a ascultării, o biserică a apropierii”.

„Suntem conștienți de faptul că acest sinod este celebrat în timp ce în Europa trăim tragedia războiului – a spus mons. Grušas. Au trecut aproape zece luni de la începutul atacului și, nu doar că nu s-a ajuns la încetarea focului, dar riscul escaladării conflictului se profilează din ce în ce mai mult. Moartea civililor nevinovați nu poate fi niciodată considerată un efect secundar acceptabil al războiului: din nou, condamnăm ferm invazia armată a Ucrainei și solicităm Națiunilor responsabile să lucreze la dialogul politic care să pună capăt acestui conflict. Facem apel la toți oamenii de bună-voință se roage pentru miracolul păcii!

În fața războiului, țările europene au răspuns cu o rețea incredibilă de solidaritate, mărturie că valoarea fiecărei persoane și demnitatea umană sunt încă prețuite. Acesta nu este doar un răspuns la o urgență impusă de război, știm că acesta este spiritul de solidaritate al popoarelor Europei. O solidaritate care izvorăște, în cele mai multe cazuri, din ideea că fiecare ființă umană este făcută după chipul Lui Dumnezeu, de aceea trebuie primită, protejată, ajutată. Europa trăiește și respiră această idee profundă, adânc înrădăcinată în fundațiile Europei. Și tocmai în acest sens Sfântul Ioan Paul al II-lea subliniaîn îndemnul postsinodal Ecclesia in Europa (28 iunie 2003) că Cristos este speranța Europei. Acel îndemn de la care anul viitor îl vom comemora împlinirea a 20 de ani de la publicare, a fost rezultatul celui de-al doilea Sinod despre Europa, dorit de pontiful polonez în mai puțin de un deceniu. Dacă primul a avut loc la scurt timp după căderea Zidului Berlinului, pentru a reflecta asupra noii Europe care respira cu doi plămâni, al doilea a venit aproape la începutul celui de-al doilea mileniu, și a servit la evaluarea condițiilor actuale de pe continentul european. Era nevoie de consolidarea Europei, care respira, într-adevăr cu doi plămâni, dar care începea să cadă pradă secularizării, care devenea din ce în ce mai pronunțată.

(…) Ne pregătim să continuăm celebrarea sinodului, de data aceasta la nivel continental. Pentru noi va fi o reflectare a realităților Bisericii Universale trăite la nivelul nostru european. Va fi o oportunitate de a ne reînnoi misiunea de a-L proclama pe Isus: El este răspunsul cel mai adevărat și urgent la numeroasele provocări prezente și cel mai bun mod de a sluji Europa. Credem într-o Europă care este o familie solidară, respectuoasă cu diferitele popoare, știind că Evanghelia continuă să fie o contribuție inepuizabilă la construirea unei Civitas pământești care nu se pliază în sine, ci se deschide dincolo de sine, cu picioarele pe Pământ și privirea către Cer. Europa este încă creștină, chiar dacă nu știe că este. Depinde de noi să proclamăm, încă o dată, că Cristos este speranța Europei și a lumii întregi.”

„Biserica este locală și totodată universală – suntem împreună Biserică” a spus cardinalul Jean-Claude Hollerich, subliniind necesitatea de a găsi modul în care Biserica poate lucra împreună

În discursul său, cardinalul a remarcat că munca depusă până acum a fost o muncă de ascultare. „Mă simt mereu consolat – a spus Emineța Sa – când mă gândesc la acel moment de pregătire. Un grup de bărbați, femei, religioși, episcopi se întâlnesc și știu că trebuie să-și lase deoparte ideile și dorințele pentru a asculta ceea ce a spus poporul Lui Dumnezeu”.

Relatorul general al Sinodului despre sinodalitate a adăugat că „rodul acestei lecturi a discernământului este documentul pe care l-ați citit. Am fost foarte impresionat de câte puncte comune s-au evidențiat pe continente diferite. Mi-am imaginat că vor fi aspecte foarte diferite, că vor fi probleme strict europene, latino-americane, asiatice. Firește, se simte influența culturii și relatările au tonalități diferite, dar au multe în comun, dovadă că este rod al Spiritului Sfânt, iar acum acest document trebuie citit cu o atitudine de rugăciune, adică punându-mi întrebarea «ce vrea Dumnezeu de la mine?»”.

Cardinalul Hollerich a adăugat că i se pare entuziasmant faptul că „Papa vrea să trăim cu adevărat Conciliul Vatican II și Lumen Gentium, iar acest lucru este posibil prin credință”.

În cele din urmă, a încheiat: „Eu sper, și nu doar eu, că Sinodul ne va ajuta să fim o Biserică misionară, pentru că avem un declin al creștinismului în Europa. Acest Sinod nu trebuie să ne priveze de a fi noi misionari. Misiunea Bisericii este de a-L vesti pe Cristos, de a proclama angajamentul nostru față de Creație, dar și față de dreptate și pace, un angajament al întregului popor al Lui Dumnezeu. O Biserică sinodală este înainte de toate o Biserică misionară”.

Mihaela Caba-Madarasi, din partea Biroului de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea