În cadrul conferinței de presă organizată de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) pe 14 decembrie a.c., în Vatican, a fost prezentat și logo-ul Adunării Sinodale Continentale europene programată pentru anul viitor la Praga, de la 5 la 12 februarie 2023.

Sigla se bazează pe logo-ul oficial al Sinodului, care arată Poporul Lui Dumnezeu în diversitatea sa, umblând în lume sub îndrumarea Spiritului Sfânt.

În logo-ul întâlnirii de la Praga, Poporul Lui Dumnezeu merge pe Podul Carol, simbol al orașului, care încă din Evul Mediu a făcut legătura între cele două maluri ale râului Vitava și cele două părți ale actualei capitalei cehe (Praga a fost inițial un sistem de patru orașe independente, unite abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea).

În dreapta logo-ului se află Turnul Podului Orașului Vechi, deoarece podul are acel turn medieval pe fiecare parte. Era atât o poartă care proteja podul, cât și un tip de arc de triumf prin care a trecut regele ceh în ziua încoronării.

În stânga siglei se află conturul Catedralei „Sf. Vitus, Wenceslas și Adalbert”, unul dintre cele mai sfinte locuri din Praga și Republica Cehă, unde va avea loc și o celebrare în cadrul Adunării Sinodale din februarie 2023.

Legătura dintre cele două logo-uri întărește astfel ideea de sinodalitate, arătând că Poporul Lui Dumnezeu nu merge împreună într-un scenariu imaginar, ci în condițiile concrete ale acestei lumi.

Mergând pe un pod care leagă țărmuri și lumi împărțite, sinodalitatea ajută astfel la depășirea obstacolelor, la construirea de punți și la stabilirea relațiilor între popoare, una cu cealaltă, și între om și Dumnezeu.

Poporul Lui Dumnezeu, aflat pe cale, se îndreaptă spre turnul porții prin care va intra în oraș. Acest lucru poate evoca, de asemenea, dimensiunea eshatologică a Poporului Lui Dumnezeu pe drumul său, pe măsură ce se îndreaptă spre Ierusalimul ceresc, unde Mielul este Lumină (cf. Apoc. 21). La urma urmei, împăratul și regele ceh Carol al IV-lea (1316 – 1378), constructor al Podului Carol, a conceput Praga drept Noul Ierusalim, Centru al creștinismului.

Secretariatul Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE)