Fiecare zi este un prilej de a ne bucura că O avem cu noi pe Mama noastră Cerească, iar sărbătorile pe care Biserica i le-a închinat sunt o șansă în plus de a fi împreună în iubirea și recunoștința noastră.

Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri a fost în acestă zi de 9 decembrie, 2022, un dar minunat, un prilej de a-i invita alături de noi pe toți marianiștii orădeni și de a-l avea alături pe Preasfințitul nostru, Virgil, la dubla sa aniversare: împlinirea a 65 de ani de viață și 40 de preoție.

În fiecare primă sâmbătă a lunii, noi marianiștii de la Parohia 1, Oradea ne adunăm pentru o devoțiune specială față de Preacurata, cinstind Inima Sa Neprihănită și prezentăm, dezbatem temele propuse. În acest an, în 3 decembrie, am avut șansa de a ne fi explicată tema ,,Conceperea neprihănită a Mariei, începutul realizării planului Divin” și Cultul Inimii Neprihănite a Fecioarei” de către  invitatul zilei, preotul marianist Remus Mârșu, care adesea se alătură nouă la Rugăciunea zilnică a Sf. Rozariu, în Catedrala Sf.Nicolae.

Acesta a fost începutul sărbătoririi ,,hramului ”Asociației noastre: ,,Neprihănita Zămislire”.

Ziua Sărbătorii propriuzise a început firesc, în Catedrala ,,Sfântul Nicolae” cu Sfânta Liturghie celebrată la centru de părintele nostru spiritual, Pr.Traian Dobrată, care ne-a prezentat, marianiștilor prezenți și elevilor de la Liceul ,,Iuliu Maniu”, dogma Neprihănitei Zămisliri a Preacuratei în cuvinte simple, pline de har, însoțite de imaginile de la Lourdes, așa cum s-a întâmplat și în prezentarea Pr. Mârșu.

A urmat Adorația la Preasfântul Sacrament, șansa de a mulțumi Bunului Dumnezeu pentru darul darurilor, ISUS, mereu prezent acolo, în fața noastră, în ființa noastră, împărtășiți fiind cu Sfântul Său Trup și Sânge, de a-I mulțumi pentru darul Mamei Maria.

Prezența Preasfințitului Virgil, la confirmarea în rândul marianiștilor a d-nei Mariana Varga și re-confirmarea  tuturor celor primiți cu ani buni în urmă în Reuniunea Mariană, a dat un plus de valoare spirituală și umană sărbătorii. Prezența Preasfinției Sale, ne-a dat prilejul de a-i oferi o dovadă clară a iubirii și prețuirii noastre, a marianișilor din Eparhia de Oradea, la dubla Sa aniversare: o felicitare cuprinzând buchetul nostru spiritual și un buchet frumos  de flori, pe care l-a oferit Preacuratei alături de a-l nostru. Ne-a mulțumit cu zâmbetul și glasul său blând, spunându-ne că se roagă în fiecare zi pentru noi toți oferindu-ne, pe fiecare la Sf. Liturghie precum o făcuse și în acea dimineață.

Mare emoție pentru toți,  acel moment în care Preasfințitul nostru drag, Virgil, ne-a mărturisit  despre  timpul acela de restriște pentru Biserica noastră, când, acum 40 de ani, a fost hirotonit preot la Reghin, în casa episcopului pe atunci, viitorul cardinal, Alexandru Todea. Venit de la Târgu Mureș, după serviciu, cu trenul, a fost întâmpinat de PS. Todea, care, într-o cameră cu obloanele trase, în prezența a cinci persoane de mare credință, l-a  hirotonit preot, spunându-i: ,Unchiu, nu am ce să-ți dau, nici ornate, nimic ce ține de misiunea ta, dar îți cer să fii gata în fiecare zi să mori pentru Isus Cristos.” De atunci, PS. Virgil, moare în fiecare zi pentru Isus, slujind.

Celebrarea noastră s-a încheiat cu oferta Rugăciunii Sfântului Rozariu  împreună cu Preasfințitul și Preotul nostru spiritual, Traian Dobrată și cu oferirea de mici daruri, pregătite cu iubire de noi, tuturor marianiștilor, așa, ca la sărbătoarea Mamei noastre Cerești, întru bucurie.

                                                                                                            Maria-Mirela Filimon

                                                                                                președinta Reuniunii Mariane Oradea