Vineri 25 noiembrie a.c., la Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” din Carei, au avut loc festivitățile de comemorare a Centenarului trecerii la Domnul a patronului spiritual al școlii Pr. Dr. Vasile Lucaciu. Activitățile au fost organizate de școala gazdă în colaborare cu Direcția de Cultură din cadrul Primăriei municipiului Carei; Biblioteca Municipală – Carei; Casa Corpului Didactic – Satu Mare; Asociația ”Urmașii lui Lucaciu” cu sediul în  Lucăceni și Nord Vest TV, producătorul evenimentului fiind doamna profesoară Nicoleta Ioan.

 

O școală cu tradiție și perspectivă

În istoricul Școlii „Vasile Lucaciu” din Carei se disting două perioade importante. O primă perioadă în care învățământul de opt clase era asimilat liceului și o a doua în care restructurarea a presupus ca educația preuniversitară să se realizeze în trei etape: clasele primare, clasele gimnaziale și clasele liceale.

Liceul de Băieți „Vasile Lucaciu” a luat ființă în 1 septembrie 1923 și dă prima serie de absolvenți în 1927. Între anii 1923-1926 are și secție maghiară cu elevi proveniți de la Liceul piarist care a fost închis. În 1935, datorită introducerii sistemului cu 8 clase, școala nu a dat absolvenți, iar în 1928, reducându-se de la 8 la 6 clase, a dat două serii de absolvenți.

(Liceul de Stat „Vasile Lucaciu” 1937 – Imagini din Trecut România)

 După revenirea Ardealului de Nord în granițele României, din  anul 1945, secția română a liceului își reia funcționarea

Reforma învățământului românesc din anul 1948 aduce transformări și acestei instituții de învățământ. Din acest an, Liceul „Vasile Lucaciu” se desființează. Astfel, băieții claselor a IV-a și a III-a de la liceul amintit și fetele  claselor a IV-a și a III-a de la Gimnaziul de fete au trecut pe bază de examen în clasa a VIII-a a Școlii Medii Mixte ce va lua locul  scriptic Liceului „Vasile Lucaciu”.

Cu secțiile română și maghiară, Școala Medie Mixtă va funcționa sub această denumire până în anul 1962, când va fi mutată în clădirea fostei Școli Pedagogice din Carei, actualul Colegiu Tehnic „Iuliu Maniu”. Tot în acest an, 1962, în clădirea în care a funcționat Liceul de Băieți „Vasile Lucaciu” se înființează Școala Generală Nr. 2 cu clase primare și gimnaziale.

În 1993 şcoala reia numele marelui patriot numindu-se: Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Lucaciu” Carei

Instruirea, îndrumarea şi educarea elevilor din această perioadă, se face în limba română și maghiară, ăn acest context fiind reașezat bustul lui Vasile Lucaciu în fața școlii, bust care în perioada regimului comunist a fost ascuns în pivnița Primăriei,

pentru ca în anul 2012 școala să primească titulatura de Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu”, titulatură pe care o are și în prezent.

Festivitățile au debutat la bustul părintelui Vasile Lucaciu cu intonarea Imnului de Stat a României, după care a urmat ceremonia Slujbei Parastasului în amintirea preotului Vasile Lucaciu.

prin cuvântul de bun venit rostit de doamna director a Școlii ”Vasile Lucaciu”,  Alina Mocanu,

„Onorat auditoriu aduc calde mulțumiri pentru prezență și vă invit să fiți atrași de magnetul unui spirit puternic precum clipele acestei acestei zile dedicate lui Vasile Lucaciu, care se vor ordona și vor forma un semn, așa cum pe șevalet ultima pensulă a timpului pune accentul și semnătura geniului într-o contemplare a adevărului sugerată de frumusețe…” a subliniat doamna Directoare Alina Mocanu.

Crescut în spiritul credinței și al iubirii de neam, cu o solidă formare teologică, umană și spirituală la Universitatea Pontificală De Propaganda Fide din Roma, Preotul Greco-Catolic Vasile Lucaciu s-a dăruit în totalitate slujirii Bisericii Catolice și a rămas fidel credinței și neamului românesc. Binomul credință – neam l-a călăuzit de-a lungul întregii sale existențe, fie ca paroh în Sâncraiul Eriului din Sălaj, și apoi ca paroh de Șișești, unde va ridica o biserică impunătoare după modelul Bazilicii Sfântul Petru din Roma, fie ca Ministru în Consiliul Dirigent, sau ca deputat în Parlamentul României …” a subliniat părintele Antoniu Chifor.

Îl comemorăm în fiecare an, purtându-l peste timp în amintire cu venerație, pentru ceea ce a făcut posibil pentru generațiile noastre, pentru a ne naște deja cu valorile naționale și identitare. A fost un caracter neînfrânt, care a trăit îmbinând credința în Dumnezeu și dragostea de țară, știind că nu poți separa patriotismul de Dumnezeu, că a te ruga pentru păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor este un act creștinesc și patriotic, de renaștere românească, întru iubirea neamului și cinstirea nației.  Pentru Vasile Lucaciu credința, istoria și limba au constituit însăși ființa neamului, care la un loc au reprezentat unitatea națională, ce uneori, nu putea fi altfel afirmată…” a subliniat Domnul Bogdan Georgescu.

În această calitate de cap de familie și soț, Vasile Lucaciu a îmbinat, nu cu puține greutăți, o activitate prolifică exterioară vieții familiare (teolog, păstor de suflete și politician) cu cea din „atriumul” familiei sale, reușind alături de soția sa, Paulina (născută Șerbac), să facă față provocărilor privind creșterea și educația propriilor copii. Acest efort al luptătorului pentru drepturile naționale ale românilor din Transilvania,  Banat, Crișana și Maramureș a fost făcut prin buna conlucrare cu soția sa, alături de care a reușit să jaloneze parcursul formativ-educativ ale celor 4 copii ai săi. Din căsătoria cu Paulina au rezultat 4 copii: Epaminonda Lucaciu, devenit preot; Veturia, măritată cu Ioan Munteanu, medic la Buzău; Tulia, care locuia în Cluj; Vasile, mort în primul război mondial…” a subliniat Domnul Silviu Sana.

Festivitatea a continuat cu ceremonia depunerii de coroane de flori la bustul Părintelui Vasile Lucaciu

Au fost depuse coroane: din partea Instituției Prefectului din Județul Satu Mare,

din partea Primăriei Municipiului Carei,

din partea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare,

din partea Casei Corpului Didactic Satu Mare,

din partea Episcopiei Greco – Catolice de Oradea Mare,

din partea Partidului Național Liberal,

din partea Partidului Social Democrat,

din partea Asociației ”Urmașii lui Lucaciu” din Lucăceni,

din partea Direcției de Cultură Carei,

și din partea școlii organizatoare a evenimentului, Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” – Carei.

Totodată, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea a oferit Direcției pentru cultură carei și Bibliotecii Municipale Carei, prin Pr. Antoniu Chifor, câte un exemplar din volumul  „Geniul greco-catolic”.

Prezent și viitor la Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” din Carei

În acest an au fost finalizate lucrările la un al doilea corp de clădire în totalitate nou construit, ce cuprinde zece laboratoare: două laboratoare de informatică, unul de fizică-chimie, de limba română, de limba maghiară, două de limbi străine, istorie și geografie. La parter a fost amenajată o sală de mese, iar la etajul întâi o sală multifuncțională de conferințe…” a mai subliniat Doamna Nicoleta Latiș.

                      Program artistic realizat în onoarea lui Vasile Lucaciu

Activitățile au continuat în sala festivă a școlii, printr-un program artistic, elevii școlii organizatoare, coordonați de doamna profesoară Anamaria Ludescher, interpretând un potpuriu de melodii patriotice, sau închinate preotului Vasile Lucaciu.

De asemenea, au fost interpretate și scenetele ”România Mare” – ”Moartea lui Vasile Lucaciu”;

ambele momente fiind puse în scenă de producătoarea evenimentului Nicoleta Ioan.

Programul artistic  a continuat cu evoluția pe scenă a membrilor Asociației ”Urmașii lui Lucaciu” din Lucăceni, asociație coordonată de Doamna Mirela Horgoș;

Expoziție de fotografii și concurs școlar

În continuarea manifestărilor, în contextul istoric al comemorării Centenarului Morții părintelui Lucaciu, dar și al sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie 1918 – Ziua Națională a României, Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” din Carei, va organiza Luni 28 noiembrie a.c. un concurs tematic cu mărturii despre viața Marelui patron spiritual,

holul școlii, fiind pregătit cu o expoziție de fotografii realizate la Ansamblul Muzeal de la Șișești, fiind de asemenea expuse și  desene realizate de elevi.

Valeriu IOAN

Sursa: gazetanord-vest.ro

Foto: Nicoleta Ioan