În perioada 6 – 10 septembrie 2022 s-a desfășurat la Vârtop-Arieșeni o reculegere spirituală cu părintele Anthony Saji. Părintele Anthony face parte din Congregația Vincențiană și începând cu anul 2009 ține reculegeri spirituale și în România, de a căror organizare se ocupă Pr. Emil Ghiurcă de la Ștei.

După o pauză de 3 ani determinată de pandemie, am așteptat cu sufletul la gură venirea părintelui Anthony din nou în România. Și această așteptare a fost răsplătită cu 5 zile de har, bucurie și binecuvântări. Au fost zile în care părintele Anthony a ,,despachetat” cuvântul lui Dumnezeu, făcându-l viu, hrănitor și vindecător.

În primul rând și un lucru foarte important: toată reculegerea se desfășoară în liniște, pentru a lăsa  cuvântul lui Dumnezeu să intre și să lucreze în sufletul fiecărui participant.

Programul a fost foarte bine structurat : adorație, dimineața devreme (ora 6,30); două meditații până la prânz și două meditații după masă; liturghia zilnică la sfârșitul programului, în cadrul căreia predica a fost ținută tot de părintele Anthony. Meditațiile au fost precedate de rugăciunea rozarului și de cântece, la care și-au adus o importantă contribuție un grup de tineri inimoși și talentați. Vineri am fost invitați să postim aspru (am mâncat doar seara, la cină), iar părintele ne-a ,,pregătit” pentru spovadă. Tot vineri a fost o adorație de vindecare condusă de părintele Anthony, când toți participanții au primit binecuvântarea individuală de la preoți, iar la sfârșitul adorației au fost rostite de către preoți binecuvântări asupra tuturor, în timp ce era invocat numele lui Isus.  În cadrul liturghiei de vineri seara s-au reînnoit promisiunile de la botez, iar la sfârșitul liturghiei a avut loc o procesiune cu statuia Sf. Fecioare Maria de la Fatima și cu lumânări.

Părintele Anthony ne-a ,,despachetat” cuvinte și versete atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament, făcându-ne să înțelegem cât sunt de actuale și cum să raportăm experiențele noastre personale la acestea. Astfel, ne-a recomandat ca înainte de fiecare lectură din Biblie să rostim această rugăciune: ,,Spirite Sfinte, umple-mă cu darul înțelepciunii și al înțelegerii”. Ne-a avertizat în legătură cu două spirite rele : spiritul părtinirii și spiritul urii, care sunt obstacole mari în trăirea credinței. Ne-a arătat importanța comunicării ca și expresie a credinței în acțiune. Cuvântul lui Dumnezeu, sacramentele și Maica Domnului sunt esențiale pentru a păși victorioși în viață. Dumnezeu ne spune să nu ne mai amintim lucrurile trecute (în special răul pe care alții ni l-au făcut) ci să privim la El, care ne spune: pot să vin la tine și să fac un drum nou pentru tine. Cu cât așteptăm mai mult intervenția lui Dumnezeu, cu atât mai mare va fi binecuvântarea. Conștientizarea faptului că Isus ne iubește atât de mult ne poate conduce la luarea de decizii radicale în viața noastră. Credința noastră trebuie să fie adânc înrădăcinată în Cuvântul lui Dumnezeu prezent în Biblie, și astfel va dura veșnic.

Părintele Anthony, pe tot parcursul reculegerii, ne-a arătat frumusețea și puterea Cuvântului lui Dumnezeu, ajungând să-i simțim ,,gustul” mai dulce ca mierea.

Nu în ultimul rând, părintele Anthony ne-a prezentat operele misionare desfășurate de Congregația Vincențiană în Africa (Kenia, Uganda, Tanzania), care se concentrează în principal pe orfani, asigurându-le hrană, cazare, școlarizare.

 Pentru misiunea noastră de acasă, părintele Anthony ne-a dat următorul îndemn: “Mergeți la casele voastre. Fiți mâna dreaptă a parohului vostru! Dăruiți Bisericii ceea ce aveți mai bun în voi! Răspândiți Cuvântul, fiți martorii iubirii lui Dumnezeu pe acest pământ”.

Mulțumim din suflet, părinte Anthony, pentru că te străduiești atât de mult în a ne face să ne  îndrăgostim de Cuvântul lui Dumnezeu.

Pr. Marius Matei