Azi, 17 septembrie 2022, în Sala de Conferințe de la Mănăstirea Franciscană din Oradea, a avut loc întrunirea responsabililor cu pastorația familiilor din Eparhia de Oradea, în vederea definitivării planului pastoral destinat familiilor.

Întâlnirea a început cu un moment de rugăciune al familiilor și preoților prezenți împreună cu Preasfințitul nostru Virgil, care le-a mulțumit tuturor celor implicați în pastorația familiilor, i-a încurajat și i-a îndemnat să fie ei înșiși în tot ceea ce fac: Sunteți aici un grup de familii care ați dorit să mergeți pe același drum. După cum spune Sf. Pavel în Epistola către Romani, noi avem datoria de a suporta slăbiciunile celor neputincioși, să nu facem după placul și după capul nostru. Cine este tare și cine este slab? Toți suntem și tari și puternici. Toți suntem și slabi și neputincioși. Fiecare dintre noi avem bucuriile și necazurile noastre, fiecare dintre noi avem momente faste și momente nefaste în viață. Dacă înțelegem acest lucru, vom înțelege inclusiv faptul că suntem un grup care avem datoria să încercăm să purtăm pe un drum al credinței și alte familii de-ale noastre care poate sunt un pic mai departe de Biserică, iar noi avem această chemare și datorie să-i apropiem de Dumnezeu. Eu vă îndemn pe fiecare dintre voi să aveți această tărie și putere de caracter să înțelegem când suntem tari și când suntem slabi, când suntem puternici și când avem momente dificile în viață și din experiența vieții noastre să-i ajutăm și pe alții. Să fiți voi înșivă în tot ceea ce faceți și să nu abandonați ceea ce ne este propriu ci să îmbogățiți. Dacă reușiți acest lucru, veți vedea că din preaplinul inimii voastre veți reuși să dăruiți constant și mereu.

Programul zilei a continuat cu cuvântul Părintelui Mihai Vătămănelu, vicarul general al Eparhiei de Oradea, care a explicat scopul și misiunea acestei întâlniri și anume acela de a crea o echipă la nivel eparhial, preoți și familii din fiecare protopopiat, care să susțină această muncă și această misiune a pastorației familiilor. Aprofundând acest mister al familiei, Părintele Mihai a ținut și o cateheză pe această temă, și anume o sinteză din cele cinci cateheze prezentate de Părintele Renzo Bonetti în perioada 8-20 martie 2022, la Zalău, mai multor preoți și soțiilor acestora cu ocazia Exercițiilor spirituale eparhiale. Esența acestei cateheze a fost aceea de evidenția Sacramentul Căsătoriei ca imagine de iubire și comuniune trinitară: în afară de soți, nu există nimic pe lume care să vestească felul în care trăiește Dumnezeu. Este important ca pe voi, în realitatea de soți, să vă atingă acest mesaj: „Viața mea de căsătorit, dincolo de imperfecțiunile ei, are legătură cu Dumnezeu, este chip și asemănare a Lui! Are legătură cu acel Dumnezeu pe care-L celebrăm în Euharistie”. Întregul material al catehezei va fi prezentat într-un material ulterior.

După finalul catehezei, a avut loc un moment de împărtășire al ecourilor care au atins sufletul fiecăruia, a ceea ce ne-a atins inima și mintea în timpul catehezei, moment care a demonstrat rodnicia și fecunditatea Cuvântului lui Dumnezeu. Tot în acest cadru de împărtășire, s-a încadrat și mărturia Familiei Cristian și Oana Muntean despre experiența pe care au trăit-o la Întâlnirea Mondială a Familiilor, care s-a desfășurat la Roma în luna iunie: Ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost faptul că aproape toate catehezele și mărturiile au fost ținute de familii, preoții fiind secundari. Nu credeam că Biserica Catolică are un spectru atât de larg, că este conștientă toate problemele familiei: de la moartea copiilor, la abandon, divorț, suicid, frica de a fi părinte etc. Cât de importantă este împărtășirea dintre familii!

Părintele Daniel Bertean, împreună cu Familia Sircă, care au participat în acest an la Întâlnirea națională a familiilor din partea Eparhiei de Oradea, au împărtășit la rândul lor experiența și concluziile în urma acestei întâlniri.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea Planului pastoral pentru adulți și familii pentru anul 2022-2023, prezentare făcută de Părintele Mihai Vătămănelu și Părintele Mihai Tegzeș, vicar eparhial cu pastorația familiilor din cadrul căruia amintim:

  1. Întâlnire cu familiile tinere pe protopopiate (2-3 familii din fiecare parohie, sunt invitați împreună cu familiile preoților);

– protopopiatul de Oradea, sâmbătă 01 octombrie 2022, Seminar – Aula Magna;

– protopopiatele Carei, Tășnad, Ier, Marghita: sâmbătă 22 octombrie, biserica Marghita;

– protopopiatele Beiuș, Holod: sâmbătă 29 aprilie 2023, biserica Beiuș;

– protopopiatele, Supur, Șimleu, Zalău: sâmbătă 13 mai 2023, biserica Șimleu;

  1. Exerciții spirituale adulți și familii – Zalău, Colț de Rai (Postul Crăciunului 19-20 noiembrie 2022);
  2. Exerciții spirituale familii tinere – Oradea, Mănăstire (Postul Mare, 03-05.03.2023);
  3. Opt întâlniri lunare cu familiile tinere – Oradea (4 Catedrală și 4 Mănăstire);
  4. Cateheza lunară în parohii pentru adulți și familii, după cartea: „Iubirea, calea desăvârșită a iertării soților”, autor pr. Renzo Bonetti;
  5. Întâlnirea eparhială a familiilor la Marghita – 11 iunie 2023;
  6. Catehezele biblice pentru adulți, în fiecare marți, acolo unde este posibil;
  7. „Cursul pentru logodnici” deja pregătit de Departamentul pentru familii să fie oferit și prezentat de parohul locului tuturor tinerilor care se pregătesc la căsătorie;
  8. Publicarea și prezentarea cărților:

– Rugăciunea pentru familii;

– Crezul soților;

În încheierea întâlnirii, Pr. Mihai Tegzeș a prezentat cele două cărți care vor fi editate în curând: Rugăciunea pentru familii și Crezul soților, cărți care vor completa materialul necesar pentru pregătirea pastorației familiilor.

Totul s-a încheiat cu agapă fraternă, într-o profundă atmosferă familială, cadru atât de necesar familiilor și creștinilor de astăzi.

Mulțumim organizatorilor și tuturor celor implicați în această muncă asiduă!

Biroul de Presă