Sfântul Părinte papa Francisc a plecat duminică de la Roma la 9.16 către Edmonton, în Canada, unde a ajuns la ora locală 11.09 (ora Romei 19.09). Pontiful a spus că această călătorie apostolică, a 37-a a pontificatului, este, de fapt, ”un pelerinaj de pocăință”, scopul principal fiind întâlnirea cu populațiile indigene care au fost victime ale politicii de asimilare socială a guvernului canadian prin intermediul așa-numitelor ”Școli Rezidențiale”.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
24 iulie 2022 – Vatican News
.

Papa Francisc a ajuns duminică în Canada pentru o călătorie apostolică de șapte zile (24-30 iulie a.c.), pe care a prezentat-o în termenii unui ”pelerinaj de pocăință”. Papa a promis încă din luna martie, când a întâlnit în Cetatea Vaticanului reprezentanții populațiilor indigene, că își dorește să fie în mijlocul acestora pentru Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor. Anul acesta, Biserica catolică marchează această Zi pastorală pe 24 iulie, duminica cea mai apropiată de sărbătoarea liturgică, după ritul roman sau latin, a Sfinților Ioachim și Ana, bunicii după trup ai Domnului Nostru Isus Cristos.

La plecare, aflându-se într-un cărucior cu rotile, papa a urcat cu ajutorul unui lift exterior în aeronava oficială ITA Airways, care a decolat de la Roma/Fiumicino la ora 9.16 și a aterizat la Edmonton, în Canada, la ora locală 11.09 (ora Romei 19.09), cu 11 minute înainte de ora prevăzută. La bordul aeronavei, papa era însoțit de vreo 80 de jurnaliști din 10 țări. Remarcând că în această duminică, spre deosebire de celelalte, nu poate să recite rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu romanii și pelerinii din Piața Sfântul Petru, papa a îndemnat jurnaliștii din avion să recite împreună la ora 12.00 această rugăciune. În alocuțiunea care a precedat recitarea antifonului marian, papa a amintit de Ziua Bunicilor și a Bătrânilor, subliniind importanța acestora în viața fiecărei generații, în particular în transmiterea istoriei, a rădăcinilor și a obiceiurilor. În salutul său, pontiful a amintit jurnaliștilor că această călătorie se află sub semnul pocăinței, reconcilierii și vindecării rănilor provocate de instituțiile Bisericii catolice în ultimii două sute de ani în rândul populațiilor băștinașe.

Sfântul Părinte, potrivit programului oficial, rămâne în Canada până sâmbătă, 30 iulie a.c., timp în care va avea întâlniri cu autoritățile țării și va vizita comunitățile din Edmonton, Maskwacis, Québec și Iqaluit. Un accent deosebit, după cum a subliniat de mai multe ori în intervențiile sale precedente, papa îl va pune pe întâlnirea cu populațiile indigene după abuzurile suferite de acesta în contextul politicilor de asimilare aplicate de guvernul canadian prin intermediul așa-numitelor ”Școli Rezidențiale”, înființate în secolul al XIX-lea și desființate în 1996. Numeroase ”Școli Rezidențiale” au fost încredințate unor instituții religioase de diferite confesiuni creștine, inclusiv unor organizații și ordine călugărești catolice.

Trecând peste dificultățile de sănătate și peste durerile de la genunchi din ultimele luni, papa și-a propus să contribuie prin prezența sa la parcursul de vindecare și reconciliere cu grupurile băștinașe recunoscute oficial de autoritățile centrale. În singurul mesaj transmis duminică pe Twitter înainte de a pleca de la Roma, papa scrie: ”Dragi frați și surori din Canada, vin în mijlocul vostru ca să întâlnesc populațiile indigene. Sper ca, prin harul lui Dumnezeu, pelerinajul meu de pocăință să contribuie la parcursul de reconciliere deja început. Vă rog să mă însoțiți cu rugăciunea voastră”.

De aceea, agenda celei de-a 37-a călătorii apostolice a pontificatului începe luni, 25 iulie a.c., cu două întâlniri și tot atâtea discursuri complexe, dar bogate în semnificație. Prima dintre acestea are loc la Maskwacis, la ora locală 10.00, cu reprezentanții grupurilor First Nations, Métis și Inuit. A doua, este organizată la Edmonton, la ora 16.45, în biserica ”Preasfânta Inimă a lui Isus”, la care participă populațiile indigene și membrii comunității parohiale.

Sursa: Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
24 iulie 2022 – Vatican News
.