Duminică, 24 iulie 2022, Biserica Catolică din întreaga lume a sărbătorit cea de-a doua ediție a Zilei mondiale a bunicilor și a persoanelor vârstnice, zi dorită de Papa Francisc pentru a le mulțumi celor mai în vârstă pentru tot ceea ce au făcut pentru noi.

În Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, Preasfințitul Virgil Bercea, păstorul Eparhiei de Oradea, i-a sărbătorit și le-a mulțumit tuturor bunicilor și persoanelor în vârstă

În cuvântul de învățătură, PS Virgil a făcut referire la mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc cu ocazia acestei zile, luând ca citat versetul 15 din Psalmul 92: ei vor aduce roade și la bătrânețe.

Continuând mesajul Sfântului Părinte, Preasfinția Sa s-a adresat celor prezenți: Mulți oameni se tem de bătrânețe. Ei văd în ea un fel de boală cu care este mai bine să evităm orice fel de contact: bătrânii nu ne privesc –  cred ei – și este mai bine ca ei să stea cât mai departe posibil, poate împreună, în structuri care să aibă grijă de ei și să ne scutească pe noi de a trebui să le purtăm poverile. Este vorba de „cultura debarasării”: acea mentalitate care, în timp ce ne face să ne simțim diferiți față de cei slabi și străini față de fragilitatea lor, ne autorizează să ne imaginăm căi separate între „noi” și „ei”. Dar, în realitate, o viață lungă –  așa cum ne învață Scriptura –  este o binecuvântare, iar bătrânii nu sunt niște proscriși de care să ne îndepărtăm, ci semne vii ale bunăvoinței lui Dumnezeu care dăruiește viață din belșug. Binecuvântată este casa care are grijă de un bătrân! Binecuvântată este familia care își onorează bunicii!

Bătrânețea este, într-adevăr, un anotimp care nu este ușor de înțeles, nici măcar pentru cei care îl trăiesc. Deși vine după un lung parcurs, nimeni nu ne-a pregătit pentru ea; pare aproape că ne ia prin surprindere. Societățile cele mai dezvoltate cheltuiesc foarte mult pe această etapă a vieții, dar nu ne ajută să o interpretăm: ne oferă planuri de îngrijire, dar nu proiecte de viață.

Bătrânețea nu este un timp inutil, al renunțării, ci un anotimp în care să dăm roade: ne așteaptă o nouă misiune care ne îndeamnă să privim spre viitor. „Sensibilitatea noastră specială, a bătrânilor, față de atențiile, gândurile și sentimentele care ne fac umani, ar trebui să redevină o vocație a multora. Și va fi o alegere de iubire a vârstnicilor față de noile generații.

La sfârșitul Liturghiei, în fața icoanei de pe iconostas a Maicii Domnului, Preasfinția Sa Virgil, împreună cu toți cei prezenți, s-au rugat rugăciunea de la sfârșitul Paraclisului; pentru bătrâni și împreună cu ei.

Biroul de Presă