De ziua marilor sfinți ai lui Cristos, Petru și Pavel, hramul Bisericii Greco-Catolice din Prilog, judetul Satu Mare, un grup de pelerini orădeni am pornit împreună cu părintele Marius Obreja pentru a participa la marea sărbătoare.

Pe drum am cântat și ne-am rugat pentru preoții noștri și pentru episcopul  Virgil, pentru ploaie și pace în țară, precum și Rozariul Unchiului Mihai pentru familiile noastre.

S-au  împlinit 22 ani de la trecerea la Domnul a slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM și patru ani de la deschiderea procesului de beatificare și canonizare.

Biserica este ridicată în grădina casei acestui sfânt călugăr greco-catolic iar frații bazilieni și-au construit acolo și o casă monahală.

Acum curtea era aranjată cu steaguri, flori, corturi, mese, scaune și bănci iar biserica în straie de sărbătoare. La mormântul unde se odihnește Unchiul Mihail, umplut cu lumânări și flori, oamenii vin și se roagă, stau un pic să reflecteze la viața lor sau la învățătura primită de la el.

„Practica creștinului să fie Sfânta Liturghie, meditația, rugăciunea, mărturisirea și Ȋmpărtășania deasă, lectura spirituală, iubirea de Dumnezeu (să fii creștin adevărat) și iubirea aproapelui (să fii om adevărat).

I-am onorat pe Isus și Maria, Fecioara de la Bixad, pe Sfinții Petru și Pavel, și ceilalti sfinți reprezentați prin statui frumoase în biserică, ne-am spovedit și am participat afară la Sfânta Liturghie celebrată de părintele protopop din Țara Oașului împreună cu peste 15 preoți. Ne-am bucurat să-l vedem pe părintele nostru dar și pe Părintele Aciu Ioan. A fost frumos, înălțător, plin de har. Corul din Satu Mare a contribuit la atmosfera de sărbătoare.

La final ne-am rugat pentru beatificarea servilor lui Dumnezeu, Fratele Mihai Neamțu și Ieromonah Leon Iulian Manu, călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare.

 Am fost invitați la o agapă frățească și apoi, mulțumind Domnului nostru Isus Cristos și gazdelor noastre, ne-am întors acasă cu bucurie și pace în suflet. Pe drum s-au dat mărturii despre evenimente deosebite și minuni întâmplate la Unchiul Mihai. Ne-am rugat pentru șofer și pentru ploaie, am cântat pentru Isus și Maria și ne-am bucurat împreună.

Reușita acestui pelerinaj s-a datorat preotului Marius și implicării doamnelor Lupău Maria de la parohia din Cartierul Nufărul și  Kovacs Maria de la Mănăstirea franciscană.

Mulțumiri tuturor sfinților care ne-au însoțit și au împlinit o zi minunată pentru Cristos.

 

 Othilia Groza