Cel de al patrulea eveniment al Porților deschise la Palatul Episcopal – Greco-Catolic din Oradea, Arta-dialog între generații,  vine cu trei premiere.

Prima, se referă la un gest de maximă generozitate al doamnei Codruța Baban, fiica pictorului Petre Abrudan, care a donat din colecția personală 30 de acuarele ale artistului pentru a fi valorificate , contribuind  astfel la refacerea interioarelor Palatului Episcopal.

Cea de a doua de referă la o colaborare cu generația mai tânără, studenții Facultății de Arte din Oradea, care vor expune lucrări de grafică, pictură, afișe având ca temă Palatul de ieri, de azi, de mâine.

Cea de a treia premieră se referă la faptul că, prin lucrările de artă expuse, publicul orădean ia contact cu lucrările unui pictor emblematic pentru Transilvania de Nord (care este legat și de Oradea), pe de altă parte, are prilejul să-și manifeste susținerea pentru tinerele talente în formare. Palatul Episcopal găzduiește acest dialog între generațiile  de artiști.

Acuarelele care vor fi expuse pe 25 iunie sunt peisaje transilvane pentru care autorul este recunoscut a fi un rapsod inspirat, preocupat mai ales de exprimarea acestuia în simbolice sinteze monumentale, cu un desen acuzat și funcțional, cu tonuri întunecate și grave, așternute în tușe ample, predilect vertical. 

O altă serie de lucrări, tot peisaje, industriale sau navale, sunt realizate la Galați. Acestea au aceeași fermitate a liniilor, acceași simplitate a formelor și hotărâre a culorilor. Ele confirmă preocuparea artistului pentru problemele sociale actuale acelor vremuri.

Așadar, prezenta lucrărilor pictorului Petre Abrudan la Oradea presupune o cunoaștere și o restituire.

Vă așteptăm!