„Arhiepiscopul Cyril Vasil’ SJ, secretarul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, a celebrat Sfânta Liturghie alaturi de Preasfintitul Mihai si de întreaga comunitate din Bucuresti cu ocazia sarbatorii hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.
În predica sa, ierarhul slovac a vorbit despre maternitatea divina a Mariei a carei inima a fost alaturi de cea a Fiului ei, doua inimi care tremura pentru mântuirea întregii omeniri. A ne gasi astazi împreuna în aceasta celebrare arata lucrarea tainica a lui Dumnezeu, care a dat putere si curaj Bisericii Greco-Catolice în vremea persecutiei. Iar Maria a fost mereu Mama si „Aparatoare Doamna”.
Înaltpreasfintitul Cyril a vorbit si despre mostenirea Conciliului Vatican II, în care s-a afirmat egalitatea în demnitate a tuturor Bisericilor particulare si chemarea ca fiecare dintre ele sa-si pastreze chipul teologic, liturgic, disciplinar. Relatia cu Biserica Ortodoxa, numita „sora” de catre IPS Cyril, trebuie sa fie marcata de seninatate si caritate fraterna, stiind ca identitatea noastra nu trebuie sa fie afirmata prin contrast, ci având constiinta patrimoniului spiritual si liturgic comun.
În cuvântul de la sfârsitul liturghiei, Preasfintitul Mihai, multumindu-i oaspetelui pentru prezenta, a reluat tema comuniunii catolice a Bisericilor particulare, afirmând ca în cadrul uniunilor Bisericilor din sec. XV-XVIII nu doar rasaritenii s-au întors acasa, ci si occidentalii. Biserica latina va suferi mereu atâta timp cât comuniunea cu toate Bisericile orientale ortodoxe nu va fi deplina. Sunt doi plamâni ai Bisericii lui Hristos care pot functiona doar împreuna.
Arhiepiscopul Cyril Vasil’ este fiu al Bisericii Slovace Greco-Catolice – si ea trecuta prin persecutia comunista. Este membru al Societatii lui Isus si a obtinut un doctorat în drept canonic la Institutul Pontifical Oriental, unde a fost apoi profesor, decan si rector. În 2009 a fost hirotonit arhiepiscop titular de Ptolemais, fiind numit în functia de secretar al Congregatiei pentru Bisericile Orientale.

Sursa: http://episcopiabucuresti.ro