„În perioada 16-18 septembrie 2014, Arhieparhia de Alba Iulia si Fagaras a fost gazda primului modul în vederea redactarii planului integrat de dezvoltare. Vor fi patru astfel de module, urmatoarele în octombrie, noiembrie, respectiv decembrie. Au participat comisii ale tuturor celor sase Eparhii, iar locul de desfasurare a fost Curia Arhiepiscopiei Majore, la lucrari fiind prezent – în anumite momente – si PS Claudiu Pop, Episcopul Curiei. Modulul a fost condus de dr. Willi Kawohl, în limba germana, care a felicitat Biserica Greco-Catolica pentru asumarea acestui proces, într-un fel un proces pilot, urmând sa fie apoi implementat în alte Biserici Greco-Catolice, din Ucraina si din alte tari.
Întâlnirile inter-eparhiale începute la Blaj, si care vor continua la mijlocul lunii viitoare la Oradea, apoi în alte sedii eparhiale, au fost precedate de cinci ateliere (workshop-uri) la nivel eparhial, conduse de acelasi expert numit de Renovabis, Asociatie germana care a dorit si sprijina acest proces. În cele trei zile de întâlnire, cei aproximativ 25 de preoti si laici participanti la întâlnire au aflat cum trebuie sa arate concret planul integrat de dezvoltare, au facut analize PEST si SWOT, si si-au însusit o parte din cunostintele tehnice necesare pentru a duce la îndeplinire misiunea încredintata lor de Episcopi. La final au fost stabilite “temele” de facut pentru urmatoarea întâlnire. Înainte de despartire s-a facut o fotografie în parcul din fata Catedralei “Sf. Treime”.
Participantii au fost cu totii de acord ca întâlnirea a fost una deosebit de fructuoasa prin schimbul de experiente pastorale din timpul lucrarilor, dar si din pauze sau din momentele de masa. Cele sase Eparhii ale Bisericii Greco-Catolice din România au fiecare particularitati specifice, dar s-a vazut ca exista o unitate nu doar în probleme si provocari ci si în solutii si oportunitati. Împartasirea realitatilor a fost motiv de îmbogatire pentru toti cei prezenti. Acum comisiile eparhiale pentru redactarea planului integrat s-au întors în Eparhii cu sarcina concreta de a continua munca, sub coordonarea Episcopului si cu colaborarea tuturor persoanele competente, din cler, din viata consacrata si din laicat.
Sursa:http://www.bru.ro