Rugăciunea – are ea puterea de a schimba ceva? nu este doar cartea scrisă de Philip Yancey, ci o oportunitate de a experimenta această nedumerire. Așadar, în acest context al Postului Mare, dar și al situațiilor care gravează viitorul tuturor, vă invităm la un moment de rugăciune împreună, duminică 20 martie, începând cu ora 12.00, în Catedrala Sf. Nicolae, Oradea.

              Programul se va desfășura astfel:

              12.00 – Sfânta Liturghie (Liturghia copiilor)

              13.30 – agapă, în incinta Seminarului (Parcul Traian, 20)

              15.00 – meditație

             16.00 – Calea Crucii

Ca răspuns al aceste invitații făcute de către preoții noștri, Traian și Eduard, Duminica a doua din Postul Paștelui a adus la Liturghia Copiilor, de la Catedrala Sf. Nicolae, zeci de copii și familii tinere. Îmbrăcați frumos, spovediți și cu zâmbetul pe buze atât noi, copiii, cât și părinții noștri am participat și ne-am rugat din inimă la Sf. Liturghie. În cuvântul de învățătură, Părintele Eduard ne-a vorbit despre cetatea Domnului, Capernaum, despre slăbănog, invidia cărturarilor și despre Isus, Calea, Adevărul și Viața noastră.

Bucurându-ne împreună cu toții de solemnitatea momentului, la finalul Sf. Liturghii ne-am rugat în genunchi, în fata Iconostasului, pentru pace în Ucraina, în lume și în familiile noastre.

În cadrul agapei de la Seminar, părintele Traian a întreținut un moment catehetic din Evanghelia de la Ioan (19, 25-27: Lângă Crucea lui Isus stăteau mama Lui, sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, și Maria Magdalena. Când Isus a văzut-o pe mama Lui și lângă ea pe ucenicul pe care-l iubea, i-a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău! Apoi i-a zis ucenicului: Iat-o pe mama ta! Și din ceasul acela a luat-o acasă la el) prin care ne-a făcut să medităm la modul nostru de a sta în fața crucilor lumii acesteia. A sta ca soldații, care își fac datoria, adică se modelează cu prezentul pentru a supraviețui, a sta ca bătrânii și cărturarii, adică a acuza și a trage sfori pentru a-și păstra funcțiile cu orice preț sau a sta împreună cu femeile și ucenicul iubit, fermi, încrezători în valorile lui Isus, lăsându-se priviți și schimbați de protecția cerului.

Copiii și tinerii, viitorul bisericii noastre și al acestei lumi, numiți astfel în predică, au fost întreținuți pentru câteva ore de animatori profesioniști din cadrul Prietenii Veseliei, și au condus Calea Crucii, rugăciune prin care am încheiat minunata zi de rugăciune împreună!

„Sfânt, Sfânt, Sfânt” a fost cântecul care a răsunat din piepturile noaste, poate mai puternic ca oricând, în încheierea momentului.

Bunătățile pământești și cele cerești s-au întrecut una pe alta. Pe această cale mulțumim din suflet celor care au contribuit la reușita acestui moment de rugăciune împreună: generozitatea Epicopiei, Parohia Sf. Nicolae, Trattoria Seminarii și în mod special a credincioșilor de la Liturghia Miezul Zilei.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru ca ne-am regăsit după atâta timp, cu toții, și într-un număr atât de mare în jurul preoților noștri și al Preotului Veșnic, Isus Cristos.

Mariagrazia Roman