Începând de luni, 7 martie, intrăm în perioada Postului Mare, timp de rugăciune, de reculegere, de curățire spre înnoire și renaștere spirituală. Timp de 40 de zile creștinii refac Patimile Mântuitorului în așteptarea Învierii Domnului.

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, Departamentul Cultural propune crearea unui spațiu al lucrărilor de artă sacră, care, prin mesajul lor, să facă auzit Cuvântul Domnului.

Acum, la începutul Postului, curtea Episcopiei va găzdui o serie de lucrări, Stâlpii Cerului, ale artistului orădean Horea Sabău.

 În număr de șaisprezece, făcând trimitere la cei doisprezece apostoli și cei patru evangheliști, ansamblul expozițional își propune să creeze, pentru orice orădean sau turist care va trece prin curtea Catedralei, un spațiu al introspecției și căutării de sine prin rugăciune.

Figurile de asceți sunt realizate sub forma unor cilindri înguști și lungi, unii având în jur de trei metri înălțime, sunt încrustate, gravate, turnate în ciment și colorate precum icoanele bizantine. Cromatica ne amintește de patina produsă de fumul cădelniței, a lumânărilor sau a candelei. Sunt stâlpi nu pentru că ar susține cerul, deși putem interpreta și în acest mod, ci mai degrabă pentru că, fiind într-o permanentă stare de rugăciune, fac legătura dintre pământ și cer. Sunt ca niște lumânări care ard continuu și aduc lumina în sufletele noastre. Regăsim în acești ”stâlpi” și arhetipul cărții, al sulului de pergament pe care erau scrise textele în vechime. Asceții pot fi interpretați ca fiind cărți așezate vertical, cărți care conțin înțelepciunea lumii ne spune artistul Rudolf Bone, mentorul lui Horea Sabău.

Horia Sabău este: Artist prin excelență creștin; unul dintre puținii artiști români contemporani care a înțeles că, dintre numeroasele funcții ale artei, cea care îndeplinește menirea doxologică o consacră ca fiind artă majoră. Sculptor monumentalist, stăpânind o tehnică desăvârșită a modelajului, având un simț deosebit al proporțiilor monumentale și un simț valoric autentic.

(Rudolf Bone)

Informațiile despre artist și opera sa sunt disponibile prin accesarea codului QR prezent pe lucrări. Totuși, alăturăm o prezentare a activității artistice a sculptorului.

Vă invităm la vernisajul expoziției care va avea loc luni, 7 martie, ora 16.

Activitate artistică:

– Expoziții: 1997 – Expoziția „Lumina”, Galeria Mercur, Oradea;

1998 – Expoziția „Puls”, Galeria UAP, Oradea;

1999 – Expoziția „Arca”, Oradea;

1999 – Participare la Tabăra de sculptură din Austria;

1999 – Expoziția „Four Group”, Centrul Lorantffy, Oradea;

1999 – Expoziția personală „Amprente”, Galeria Arca, Oradea; Expoziția „Babel XX”, Galeria Arca, Oradea;

2000 – Participare la Concursul Național pentru monumentul lui Constantin Brâncuși, Craiova;

– Monumente de for public:

2002 – Monument „Brâncuși”, Parcul 1 Decembrie, lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, Oradea;

2002 – Monumentul „Binecuvântare”, Campusul Universității din Oradea;

2007 – Monumentul „Spațiu Brâncuși”, SC Readymix, Oradea;

2007 – Troiță, satul Hotar, comuna Țețchea, județul Bihor;

2008 – Ansamblu monumental, SC Holcim Aleșd;

2020 – Ansamblu monumental cinetic, Centrul NATO, Oradea.

Rodica Indig

Departamentul Cultural

Consilier cultural EGCO