Duminică, 9 ianuarie 2022, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în Capela Sixtină și a botezat mai mulți copii. La omilia celebrării euharistice, pontiful a îndemnat părinții și nașii să cultive și să păstreze identitatea creștină pe care copiii au primit-o prin sacramentul botezului. În prima duminică după Epifanie, Biserica catolică celebrează, după ritul roman sau latin, Botezul Domnului.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
9 ianuarie 2022 – Vatican News
. ”Copiii voștri vor primi astăzi identitatea creștină, iar voi, părinți și nași, trebuie să păstrați această identitate”: este îndemnul papei Francisc de la Sfânta Liturghie celebrată duminică, 9 ianuarie 2022, în Capela Sixtină, înainte de a boteza șaisprezece copii.

La întrebarea rituală ”Ce nume ați dat copiilor voștri?”, părinții au răspuns unul câte unul: Sofia Maria Laetitiae, Carlotta Maria, Lorenzo Alberto, Edoardo Gabriel, Ludovica Maria, Caterina Maria, Margherita, Leonardo, Pietro, Ginevra, Lara, Vittoria Maria, Leonardo Luigi, Pietro Alfonso Andrea, Camilla Maria și Leonardo Enea.

Cea mai mare parte a copiilor provin din familiile angajaților din Statul Cetății Vaticanului, iar papa celebrează sacramentul Botezului și Sfânta Liturghie în duminica în care, potrivit ritului roman sau latin, Biserica celebrează sărbătoarea ”Botezul Domnului”. Anul trecut, din cauza pandemiei, această așteptată întâlnire liturgică din Capela Sixtină a fost anulată.

La scurta omilie rituală a Sfintei Liturghii de astăzi, papa Francisc a amintit de un imn liturgic semnificativ pentru sărbătoarea Botezului Domnului. ”Poporul lui Israel”, se spune în acest imn, ”mergea la Iordan cu picioarele desculțe, dar și cu sufletul desculț, altfel spus, cu un suflet care voia să fie scăldat de Dumnezeu, care nu avea nicio bogăție, care avea nevoie de Dumnezeu”.
Papa Francisc: ”Acești copii vin astăzi aici și ei cu sufletul desculț ca să primească îndreptățirea lui Dumnezeu, tăria lui Isus, puterea de a merge mai departe în viață, vin ca să primească identitatea creștină. Copiii voștri vor primi astăzi identitatea creștină. Iar voi, părinți și nași, trebuie să păstrați această identitate. Aceasta este munca voastră pe timpul vieții: să păstrați identitatea creștină a fiilor voștri. E o muncă de fiecare zi ca să-i faceți să crească cu lumina pe care astăzi o vor primi. Atât voiam să vă spun. Acesta este mesajul de astăzi: să păstrați identitatea creștină a copiilor pe care i-ați adus astăzi aici ca să o primească”.

Papa a îndemnat apoi părinții să facă în așa fel copiii să se simtă bine chiar și în acest ambient pe care ei nu-l cunosc, și dacă le este foame, să fie alăptați aici, ”înaintea Domnului”. ”Dacă plâng, lăsați-i să strige”, a spus mai departe papa, ”pentru că ei au, să spunem astfel, un spirit de comunitate, am putea spune chiar că au un spirit de bandă, un spirit de a fi împreună: e de ajuns ca unul să înceapă pentru ca toți să devină muzicali, după care vine toată orchestra…”. ”Nu uitați”, a reluat papa la finalul scurtei sale predici, ”că ei vor primi identitatea creștină, iar îndatorirea voastră este să păstrați această identitate creștină”.


Sursa: https://www.vaticannews.va/